Olema-koncernen köper Truckspecialisten

(Bild: Olema-koncernen) – Vår marknadsposition blir starkare  genom köpet, säger Olemas ägare Stefan Molander, (Bild: Olema-koncernen) – Vår marknadsposition blir starkare genom köpet, säger Olemas ägare Stefan Molander,

Truckspecialisten blir en del av Olema-koncernen. Det nya sammanslagna företaget får ett 30-tal anställda, en omsättning på mer än 65 miljoner kronor och kontor i både Norrköping och Göteborg.

– Vi påbörjade diskussionerna om den här affären i våras. Efter sommaren blev de sista detaljerna klara. Det har varit så  mycket att göra i slutet på året, så vi har inte haft så mycket tid att prata om det förrän nu, säger Olemas vd och ägare Stefan Molander. 

2017 var ett mycket bra truckår för Olema, precis som för övriga av branschen. Företaget ökade sin försäljning av nya truckar med 20-25 procent. Service växte också, men inte lika mycket.

Truckspecialisten är nu ett dotterbolag i Olemakoncernen och behåller tills vidare sitt namn och organisationsnummer. Truckspecialistens tidigare ägare, Göran Jonsson och Lasse Strandberg, fortsätter i företaget.

– Affären innebär att vi blir betydligt större och därmed förbättrar vår marknadsposition, säger Stefan Molander.

– Under 2018 så kommer vi att se över företagsprofilen och gör förmodligen någon mindre namnförändring, så man ser att vi hänger ihop.

Norrköpingsföretaget Olema Truckservice driver ett servicenätverk från Skåne i söder till Dalarna i norr. Efter affären har man ett 20-tal servicetekniker anställda. Truckspecialisten som är baserat i Göteborg har sin styrka när det gäller försäljning av nya maskiner, då särskilt långgodshantering.

Olema är generalagent för Cat Lift Truck, där bland annat inomhusprogrammet från finska Rocla-fabriken ingår. Truckspecialisten säljer sidlastare från italienska företaget Baumann och har också ett nära samarbete med irländska Combilift. Från Combilift kommer specialmaskiner som fyrvägstruckar och grensletruckar liksom den midjestyrda Aisle-Master.

En konsekvens av affären är att Truckspecialisten slutar som återförsäljare av truckar av märket Mitsubishi och går över till koncernens egna truckar av märket Cat. I praktiken betyder det ett byte av färgen på truckarna från grönt till gult, eftersom det i grunden är samma truckar som marknadsförs under olika varumärken.

Mats Udikas

Publicerad 2018-01-08 17:41

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!