Roro ökade kraftigt – fartygen blir större

TT-Lines färja Peter Pan har förlängts med 30 meter för att få ökad lastkapacitet. Här ligger fartyget i delar vid varvet i Bremerhafen. Den nya mittsektionen håller på att bogseras på plats.   TT-Line TT-Lines färja Peter Pan har förlängts med 30 meter för att få ökad lastkapacitet. Här ligger fartyget i delar vid varvet i Bremerhafen. Den nya mittsektionen håller på att bogseras på plats. TT-Line

Rorotrafiken i Sveriges hamnar ökade kraftigt under 2017. Tillväxten var sju procent i de fem största hamnarna. Och nu ökar också fartygen i storlek, både genom nybyggnader och genom att befintliga fartyg förlängs.

Preliminära uppgifter för 2017 från Sveriges fem största rorohamnar visar en rejäl tillväxt under förra året. Sveriges fem största rorohamnar, med över 70 procent av trafiken, ökade med sju procent. Det framgår av genomgången i Transportnytt 2-2018 som nu har kommit ut. Tidningen kan beställas från prenumerationsavdelningen eller hämtas i digital version från Buyandread.

Största ökningen för roroenheter, som lastbilar, släp och övrigt rullande gods, skedde i Göteborg och Ystad. Där var tillväxten 10 procent. I Trelleborg, som är Sveriges största rorohamn, ökade det rullande godset med 7 procent.

I Stockholm, inklusive Kapellskär och Nynäshamn, samt i Helsingborg var ökningen 3-4 procent visar Transportnytts sammanställning av hamnarnas egna uppgifter.

Rederierna beställer nu större rorofartyg och förlänger sina nuvarande fartyg för att klara den ökande efterfrågan och samtidigt förbättra driftsekonomin och öka miljöprestandan.

 

Publicerad 2018-03-08 09:30:25

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

09 jan
Transportforum
Linköping
21 jan
06 feb
19 feb
Logimat
Stuttgart
05 mar
Transport Week
Gdynia, Polen