– Obemannad truck ökar plockhastigheten med 30 procent

(Bild: Mats Udikas) Stills plocktruck Igo Neo CX20 kör själv fram till sin orderplockare och stannar där. Systemet visades för stor publik på Logimat i Stuttgart. (Bild: Mats Udikas) Stills plocktruck Igo Neo CX20 kör själv fram till sin orderplockare och stannar där. Systemet visades för stor publik på Logimat i Stuttgart.

Trucktillverkaren Still har automatiserat sin plocktruck CX20. Den nya lösningen kan göra en plockrunda upp till 30 procent effektivare hävdar företaget. Systemet lanserades på mässan Logimat i Stuttgart och fick stor uppmärksamhet där.

Systemet Igo Neo gör att plocktrucken CX20 kan köra obemannad och följa orderplockaren under hans eller hennes runda. Det sker med hjälp av laserscannrar, trucken stannar för lastning där plockaren ställer sig. Trucken "ser" hinder och var pallstället är och kan håller sig på ett fast avstånd från pallstället. Plockaren kan ta över och köra trucken när han eller hon vill. Plockaren bär en fjärrkontroll för trucken, men den används endast sporadiskt.

Flera tillverkare har tidigare lanserat delvis automatiserade truckar för plockning som utnyttjar fjärrkontroller. Det är exempelvis Easy Pick från Crown där plockarens handske används för att fjärrstyra den obemannade trucken.

Det finns också avancerade helautomatiska system, exempelvis Toyotas Pick-n-go där lagerhanteringsystemet (WMS) anger plockplatserna för trucken och plockaren använder röstsystem för att kommunicera med systemet.

En vanlig och handfast lösning är en ”körknapp” på utsidan av plocktrucken. Med den kan föraren gå vid sidan av trucken och köra framåt utan att behöva kliva på och av hela tiden.

Enligt Still går en orderplockare omkring 25 000 steg under ett normalt arbetspass med en vanlig plocktruck. Med Igo Neo kan antalet steg reduceras med hälften. Det leder till att kapaciteten vid plockning ökar med 25-30 procent.

Igo Neo finns idag endast för CX20 som är en låglyftande gaffeltruck med plats för två europapallar. I nära framtid kan man vänta sig att fler modeller utrustas med systemet. Det är exempel plocktruckar med gafflar som kan höjas till bekväm arbetshöjd och till dragtruckar med vagnar på släp.

Still uppger att man utvecklat Igo Neo i samarbete med hjälp av ett par tyska forskningsinstitut och universitet och man har ett tiotal patent på systemet. Räckvidden på scannersystemen är omkring 15 meter. Någon programmering eller ”träning” av trucken behövs inte.

Högsta hastighet för trucken när den kör utan förare är ca 7 km/tim. Maxhastighet vid manuell körning är 12 km/tim. Igo Neo CX20 börjar säljas vid halvårsskiftet och priset uppges hamna någonstans kring 300 000-400 000 kr. Enligt Still är det omkring hälften av vad en fullt automatiserad truck kostar.

Mats Udikas

Publicerad 2016-03-09 22:12

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts