APM storköper Kalmarkranar till Rotterdam

(Illustration: Cargotec) De halvautomatiska Kalmarkranarna för Rotterdams nyutbyggda containerområde sträcker når över 25 containrar i bredd. (Illustration: Cargotec) De halvautomatiska Kalmarkranarna för Rotterdams nyutbyggda containerområde sträcker når över 25 containrar i bredd.

Finska Cargotec har fått en jätteorder, på tio containerkranar till en pågående utbyggnad av Rotterdams hamn. Beställare är Maerskägda APM Terminals. Om ett och ett halvt år ska kranarna stå på plats.

Ordervärdet hålls hemligt, men Cargotec beskriver beställningen som en av företagets största inom hamnutrustning de senaste åren. Det handlar om kranar av märket Kalmar, som ska stå på kajkanten: åtta för containerskepp och två för pråmar. Kranarna som är av typ Monobox styrs halvautomatiskt och kan sträcka sig över 25 containtrar, och kan lyfta två containrar åt gången med ok från Bromma. Pråmkranarna når 36 meter ut.

De nya kranarna kommer att stå på land som skapas genom Rotterdams expansionsprojekt Maasvlakte 2. Det ökar hamnens totala yta till 120 kvadratkilometer, och syftar till att Rotterdam år 2033 ska ha fördubblat sin containerkapacitet till 34 miljoner TEU.

Samarbetet mellan Cargotec och APM Terminals är väl etablerat sedan tidigare.

Publicerad 2012-06-15 10:39

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

21 maj
Breakbulk Europe
Bremen, Tyskland
03 jun
13th ITS European Congress
Eindhoven, Nederländerna
04 jun
Nor-Shipping
Ett antal lokaler i Oslo och Lillestrøm, Norge.
04 jun
04 jun