Norviks första grensletruckar kommer i januari

Nu skeppas de två första grensletruckarna till Norvik iväg från Shanghai. (Bild: Stockholms hamnar) Nu skeppas de två första grensletruckarna till Norvik iväg från Shanghai. (Bild: Stockholms hamnar)

De två första grensletruckarna som ska användas i containerterminalen Norvik har nu skeppats iväg från Shanghai. De beräknas ankomma till Stockholm i januari eller februari.

De 16 meter höga och 70 ton tunga grensletruckarna går till sjöss från Shanghai. Det är ZPMC som tillverkat kranarna. Vid start kommer containerterminalen som drivs av Hutchison Ports att ha åtta grensletruckar för hanteringen av containrar. De klarar att lyfta ”en över tre”. Det betyder att de kan bygga containerstaplar på upp till fyra containrar i höjd.

Stockholms hamnar gör sig nu redo för öppningen av den nya hamnen på Norvikudden strax norr om Nynäshamn. Det sker under 2020.

Samtidigt rapporterar Stockholm att man slagit ett containerrekord i den nuvarande containerhamnen i Frihamnen. 17 december hade 60 001 teu (motsvarande 20-fotscontainrar) hanterats i hamnen sedan nyåret.Ett styrkebesked, menar hamnen.

Publicerad 2019-12-19 10:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts