Nya automationslösningar i Zalandos Nordenlager

Zalandos lager i Brunna är omkring 30 000 kvm och kommer att bemannas med omkring 500 personer.  (Bild: Zalando) Zalandos lager i Brunna är omkring 30 000 kvm och kommer att bemannas med omkring 500 personer. (Bild: Zalando)

Zalando har visat upp sin distributionscentral för Norden i Brunna, norr om Stockholm. Anläggningen är på 30 000 kvm och använder flera nya avancerade automationssystem. (Artikeln är uppdaterad)

Norden har varit en av de snabbast växande regionerna för Zalando och vi vill öka tillväxten. Att förkorta leveranstiderna genom att öppna ett logistikcenter i Sverige och erbjuda ett starkt nordiskt utbud är avgörande för vår framtid, säger Kenneth Melchior, Zalandos chef för norra Europa, som deltog på invigningen av Nordenlagret.

Den nya distributionscentralen kommer att leverera till de fyra nordiska länderna och kommer att stå för 60-70 procent av Zalandos försändelser i regionen. Med Brunna-anläggningen kan Zalando korta leveranstiderna, till och med samma-dag-leveranser är möjliga.

Ingram Micro, som är en stort internationellt logistikföretag inom särskilt elektronik och telekom, driver anläggningen och anställer och anlitar personal. Omkring 250 personer arbetar nu i anläggningen. Vid full drift kommer omkring 500 personer att finnas här.

Distributionscentralen i Brunna använder flera avancerade automationslösningar som inte provats tidigare. Den största nyheten är cirka 50 hyllflyttarrobotar av typen Butler från Grey Orange. Det är självstyrande mobila robotar som flyttar hyllor med varor till bemannade plockstationer. Enligt uppgift är det den största installationan av Grey Oranges robotar i Europa. Företaget har huvudkontor i Singapore, men utvecklingen och tillverkning sker i indien.

Hängtransportörsorteringen ("pocket sorter") är också ny. Vanderlande har utvecklat systemet i samarbete med Zalando och installerat ett pilotsystem i anläggningen i Brunna. Den används för att föra samman flera artiklar till en och samma order och transportera dem till packstationerna. Tekniken finns från andra leverantörer, Knapp är den mest kända, och är väl beprövad, 

Golvytan i lagret är 30 000 kvm. Det manuella plocket sker på golvnivå och på tre entresolplan ("picking tower"). Entresolen gör att totala ytan i ldistributionscentralen blir 60 000 - 70 000 kvm. Åtminstone 220 kilometer med hyllor finns i plockområdet. Holländska Nedcon BV har levererat pallställ, entresoler och hyllor.

Sorteraren för utgående paket har levererats av Vanriet. Det har 16 utgående rännor och har en kapacitet på 5000 paket i timmen.

Svenska Hanter Ingenjörsteknik står för bansystemet för returerna. Det består av två teleskoptransportörer som kan köra in och ut ur lastbilarna och vidare via banor och sorteringsmoduler till tre linjer med cirka 100 arbetsplatser. Hanter har också levererat en bandtransportör för använt kartonemballage till en komprimator.

Pallhanteringen i anläggningen är liten. därför behövs få truckar. Utöver manuella gaffellyftvagnar, finns ett tiotal elektriska truckar. Det är ledstaplare, skjutststivtruckar och någon motviktare. Toyota levererar truckarna.

Mats Udikas

Publicerad 2019-01-24 10:05

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna