Nästan slut på lagerfastigheter till salu

Nrep Logicenters meddelade i januari att företaget köpt en nybyggd lagerfastighet på 20 500 kvadratmeter i jönköping, med AD Bildelar som hyresgäst. Sammantaget var transaktionsmarknaden för svenska lagerfastigheter ovanligt stillsam under första hälften av 2018. (Bild: Logicenters) Nrep Logicenters meddelade i januari att företaget köpt en nybyggd lagerfastighet på 20 500 kvadratmeter i jönköping, med AD Bildelar som hyresgäst. Sammantaget var transaktionsmarknaden för svenska lagerfastigheter ovanligt stillsam under första hälften av 2018. (Bild: Logicenters)

Första halvårets förvärv av befintliga logistikfastigheter omsatte 905 miljoner kronor – bara en fjärdedel av motsvarande belopp ett år tidigare. Det skriver Fastighetsnytt, som läst statistik från mäklaren Pangea Property Partners. Skälet är att det knappt funnits några lokaler att köpa.

Logistikfastigheterna svarar normalt för mellan 5 och 10 procent av transaktionerna på fastighetsmarknaden men under årets första hälft var siffran bara 1,2 procent, skriver Fastighetsnytt. Pangeas analyschef Mikael Söderlundh förklarar det med att det knappt finns några objekt att köpa.

– Det är en liten sektor där inte många objekt funnits ute till salu på sistone. Det finns gott om köpare och nyproduktionen har ökat men det mesta är byggt på beställning och kommer inte ut på transaktionsmarknaden, säger Mikael Söderlundh till Fastighetsnytt.

Trots det förutspår han att årsvolymen kan klättra upp till normala nivåer, för att vissa större objekt nu finns till salu inför hösten.

Publicerad 2018-08-14 10:06:26

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

09 okt
Post-Expo 2018
Hamburg Messe, Hamburg
17 okt
BVL International Supply Chain Conference
Intercontinental och Pullman Berlin Schweizerhof, Berlin, Tyskland. 
24 okt
Supply Chain Innovation Summit
Chicago, Illinois, USA.
29 okt
3PL & Supply Chain Summit Europe
Hilton, Düsseldorf, Tyskland. 
05 nov
Logistik & Transport med Truck-SM
Svenska Mässan, Göteborg.
Cron Job Starts