Misco flyttar in lagret hos Ingram Micro

 Varor att skickas från Stockholm, inte längre Lidköping. Varor att skickas från Stockholm, inte längre Lidköping.

En stor datorgrossist får lageryta över och råkar hamna i logistikbranschen. En återförsäljare på nätet tar chansen att slippa ta i sina varor. Ingram Micro och nya lagerkunden Misco syr om sina affärsmodeller i Rosersberg utanför Stockholm.

Det var när den internationella datorgrossisten Ingram Micro slutade sälja varor i de övriga nordiska länderna som centrallagret på 13 000 kvadratmeter i stockholmska Rosersberg blev halvtomt. Det var tre år sedan. Vissa kunder och leverantörer passade på att be om lagerhjälp, och 2011 anställdes en kvalificerad logistiksäljare för att etablera en regelrätt logistikverksamhet vid sidan av Ingram Micros egna distribution.

Nu flyttar Misco in, en nätbaserad återförsäljare av datorprodukter med uppåt 300 miljoner kronor i årsomsättning. Hittills har Misco skickat sina varor från ett eget lager i västgötska Lidköping. Tjänsterna som man nu övergår till att köpa från Ingram Micro omfattar även service såsom returhantering.

– Egentligen är det ju det här vi är bra på, säger Ingram Micros logistikchef Johan Näslund.

– För oss som grossist och distributör är det ju logistiken som är kärnan: att vi lagerhåller produkter med god tillgänlighet, och sen är bra på att plocka och packa så att det når kunden nästa dag. Och det är ju vad Misco vill ha.

Sedan tidigare har de två företagen en relation som grossist respektive återförsäljare av datorprodukter, och likheten mellan produktsortimenten uppges som ett av skälen till Miscos val av logistikleverantör.

Ingram Micro självt omsätter drygt 3 miljarder kronor i Sverige, och motsvarande över 200 miljarder kronor världen över. Modellen att agera tredjepartslogistiker åt externa företag är ny i Sverige för företaget, men väl etablerad för koncernen i många andra länder. Den svenska logistikverksamheten fugerar följaktligen som Sverigelansering av en världstäckande verksamhet som koncernen kallar IML, Ingram Micro Logistics.

Misco, med drygt 40 anställda, är en gammal svensk katalogförsäljare av datorprodukter, idag ägd av den Europatäckande kedjan Systemax.

Publicerad 2012-12-14 11:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts