Mångmiljardstraff efter lastbilskartell

(Bild: Volvo Truck) Volvo får betala motsvarande 6,4 miljarder kronor för sin inblandning i kartellen som har samordnat prissättningen och tidtabellen för införandet av ny miljövänlig teknik i Europas tunga lastbilar. På bilden, tagen 2011, tre relativt miljövänliga modeller: FM methanediesel, FE hybrid and FH DME.   (Bild: Volvo Truck) Volvo får betala motsvarande 6,4 miljarder kronor för sin inblandning i kartellen som har samordnat prissättningen och tidtabellen för införandet av ny miljövänlig teknik i Europas tunga lastbilar. På bilden, tagen 2011, tre relativt miljövänliga modeller: FM methanediesel, FE hybrid and FH DME.

Volvo dömdes till 6,4 miljarder kronor i böter, och Scania – som ännu inte fått sin dom – har lagt 3,8 miljarder åt sidan för ett väntat straff. Så ser de svenska tillverkarnas facit ut efter den kartell av europeiska lastbilstillverkare som i 14 år ska ha riggat priser och försenat ny avgasreningsteknik. Scania fortsätter att neka. Motsvarande 28 miljarder kronor åkte de på att betala, de fyra europeiska lastbilstillverkare som av EU-kommissionen har dömts till böter efter sin kartellbildning: Daimler, DAF, Iveco och Volvo/Renault. Scania har varit ensamt om att neka och har sin prövning kvar, men har alltså avsatt 3,8 miljarder kronor i sin redovisning inför risken att dömas. Även MAN var höggradigt inblandat och hade åkt på motsvarande 11 miljarder kronor i böter om företaget inte varit det som avslöjade det hela för EU-kommissionen och därför slipper undan straffet helt.

I ett tal i Bryssel den 19 juli beskrev den ansvariga EU-kommissionären, danska Margrethe Vestager, målande hur pakten stiftats på ett mysigt hotell i samma stad i januari 1997 – och hur regelbundna möten mellan högt uppsatta representanter för företagen sedan fortsatte i sju år, innan samarbetet övergick till att hanteras mer rutinmässigt av tillverkarnas representationer i Tyskland.

Det sammanlagda bötesbeloppet är mer än dubbelt så stort som något tidigare för en kartell i EU. Då är det ändå väsentligt nedsatt också för Volvo/Renault, Daimler och Iveco för att de bidragit med bevis under utredningen, och och med ytterligare 10 procent för alla fyra bötesdömda för att de erkänt och därmed besparat kommissionen utredningsresurser.

De berörda företagen har tillsammans över 90 procent av EU:s marknad för lastbilar med vikt över 6 ton.

Publicerad 2016-08-04 10:43

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

08 jan
Transportforum
Linköping
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
01 apr
EDX
Birmingham, Storbritannien
20 apr
Hannover Messe 2020
Hannover, Tyskland
19 aug