Lyko storinvesterar i automation

Joanna Hummel, vd, Lyko.  (Bild: Anna Nordlander) Joanna Hummel, vd, Lyko. (Bild: Anna Nordlander)

Med 85 miljoner kronor tänker hårprodukts- och kosmetikhandlaren Lyko i Vansbro utveckla ett nytt högautomatiserat centrallager på runt 10 000 kvadratmeter. 
– Det är en ren förutsättning för att möta den tillväxt vi har, säger Lykos vd Joanna Hummel till Transportnytt.

I nr 9-2016 intervjuade Transportnytt Lykos teknikchef Peter Gunnarsson om den satsning på sex stycken 6,6 meter höga paternosterverk som tagit Lykos centrallager över automationströskeln för en viktig del av lagret. De tycks ha gett mersmak. Nästa automationssatsning på lagret får nämligen över 20 gånger större budget än de 4 miljoner kronor som det handlade om då.

Om två år, i början av 2020, räknar Lyko med att det nya centrallagret på hemorten Vansbro ska tas i drift. För investeringen, i bland annat automatiserade system och inredning, viker företaget nu alltså 85 miljoner kronor.

– Nu önskar man ju att vi hade tagit det här beslutet redan för ett år sedan, säger Lykos vd Joanna Hummel.

– Redan med dagens volymer skulle vi snart räkna hem investeringen. Man halverar ju plocktiderna mot det befintliga. För att vi ska kunna ligga kvar i Vansbro är det nästan nödvändigt för vi har dammsugit kommunen på arbetskraft.

Målbilden är praktiskt taget klar, även om ett antal detaljer återstår att besluta om. Ett nytt centrallager ska byggas, med omkring 10 000 kvadratmeter golvyta. Det får 12 meter i tak och ska liksom dagens verksamhet alltså ligga i Vansbro. Men vem som får bygga det är inte avgjort, inte heller vilken tomt det ska ligga på eller om Lyko ska hyra eller självt äga fastigheten.

Vad gäller automationen så kommer den att flytta lådor till stillastående plockare. Systemleverantör är ännu inte bestämd men Joanna Hummel är klar över att systemet måste möjliggöra ett snabbare flöde än vad exempelvis Autostore skulle möjliggöra – en lösning som ju många andra e-handelsföretag har fallit för på senare tid.

Publicerad 2018-02-22 08:30:00

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

09 jan
Transportforum
Linköping
21 jan
06 feb
19 feb
Logimat
Stuttgart
05 mar
Transport Week
Gdynia, Polen