Logistikjättar satsar tredimensionellt

3D-skrivaren J750 från Stratasys är i första hand inriktad på tillverkning av modeller och prototyper i färg. (Bild: Stratasys) 3D-skrivaren J750 från Stratasys är i första hand inriktad på tillverkning av modeller och prototyper i färg. (Bild: Stratasys)

Logistikföretagen Postnord och Schenker satsar på att ge kunderna service med tredimensionella utskrifter. Postnords dotterbolag Strålfors har investerat i en 3D-skrivare, för främst prototyper. Schenker har byggt upp ett nätverk av leverantörer av tredimensionella utskrifter i olika material.

Förhoppningarna att tekniken med tredimensionella utskrifter ska kunna göra logistiken enklare har funnits en tid. Skriv ut detaljen eller reservdelen när den behövs, istället för att låta den ligga på lager, är idén

Strålfors i Postnord-koncernen har nu investerat i en egen 3D-skrivare, en Stratasys J750. Kunderna kan lägga in digitala ritningar via ett webbgränssnitt. I dagsläget klarar Strålfors av att skriva ut härdplaster, termoplaster, ABS-plaster och nylon. Skrivaren skriver ut i färg och är i första hand avsedd för prototyptillverkning. Men man gör även slutprodukter och erbjuder även ingenjörsexpertis för 3D-utveckling.

Än så länge handlar det om mindre leveranser. Men tillsammans med det tyska företaget 3-Yourmind vill man gå vidare med en större sömlös lösning. Det uppger Ylva Ekborn, vd i Strålfors.

Schenker har också satsat på 3d-utskrifter sedan en tid. Schenker har ingen egen skrivarutrustning utan har byggt upp ett nätverk av företag som gör 3D-utskrifter med olika material. Det är exempelvis medicinsk utrustning av rostfritt stål, robotdetaljer av plast och kundanpassat förpackningsmaterial. Kunderna lägger in sina beställningar via Schenkers webbportal.

Enligt pressmeddelandet från Schenker finns det en ökande kundefterfrågan på 3D-tjänster i alla tillverkningssektorer och då handlar det främst om reservdelar och specialprodukter i mycket små serier. För närvarande används aluminium, rostfritt stål och plast som material för utskrifterna. Komponenter i titan och olika materialkombinationer är nästa steg.

Publicerad 2018-06-28 07:57:41

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

19 feb
Logimat
Stuttgart
05 mar
Transport Week
Gdynia, Polen
21 mar
Transport
Herning, Danmark.
02 apr
02 apr
Cron Job Starts