Italienskt tillskott bland lagerautomaterna

Per Sjödin, till vänster, är nyrekryterad till Edge Technology för att sälja hissautomaten Modula från italienska System Group. Nils-Erik Larsson är försäljningschef och delägare. (Bild: Alexander Kristofersson) Per Sjödin, till vänster, är nyrekryterad till Edge Technology för att sälja hissautomaten Modula från italienska System Group. Nils-Erik Larsson är försäljningschef och delägare. (Bild: Alexander Kristofersson)

En ny aktör på marknaden för lagerautomater hörde till branschnyheterna när Logistik och Transport drog igång i Göteborg på måndagen. Produkten Modula Lift, från leverantören System Group, marknadsförs av västmanländska Edge Technology.

Edge Technology – som är baserat i Sala men som även har kontor i stockholmska Täby och i Värnamo – har sin bakgrund i styrning av verktygsmaskiner såsom svarvar och fräsar, men har sedermera gått vidare mot produktionslogistik. Varuautomater som servar fabrikers operatörer med rätt komponenter eller skyddsutrustning för ett arbetsmoment är en specialitet.

Men nu gör Edge Technology alltså sin första marknadsinsats för en stor maskin som kanske har lättast att hitta hem utanför fabriken: en hissautomat för lagring och plock av små varor. Det görs med en produkt från den italienska logistikutrustningskoncernen System Group – ett stort företag, men med hittills liten närvaro i Sverige. Automaterna under varumärket Modula gör på så vis sällskap med besläktade apparater från etablerade aktörer som Weland, Kardex Remstar, Constructor och Hänel.

Och det är en het marknad för lagerautomation som Edge Technology nu ger sig in på.

– Sedan jag anställdes nyligen har jag hunnit ringa ett par hundra samtal, till företag i olika branscher, och det är bara enstaka som har varit helt ointresserade, säger Per Sjödin, alltså nyrekryterad för satsningen.

– Till och med de som just har gjort investeringar säger ’skicka över material, det kan bli aktuellt att köpa fler’. De som visar allra mest intresse är tredjepartslogistikerna.

Transportnytt skrev hösten 2016 ingående om hur lagerautomater blivit ett populärt insteg till automatiserade lösningar inte minst hos e-handlare, och vi intervjuade de ansvariga hos Lyko och Ur & Penn om deras investeringar. Under de två åren sedan dess har intresset för automatiserade lagerlösningar tilltagit kraftigt.

Alexander Kristofersson

Publicerad 2018-11-06 07:00

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

21 maj
Breakbulk Europe
Bremen, Tyskland
03 jun
13th ITS European Congress
Eindhoven, Nederländerna
04 jun
Nor-Shipping
Ett antal lokaler i Oslo och Lillestrøm, Norge.
04 jun
04 jun