Infrastrukturministern begär förlängd dispens för YKB hos EU-kommissionen

I skrivande stund – tisdag den 8 december – har infrastrukturminister Thomas Eneroth på ett möte med EU:s transportministrar begärt en förlängning av dispenserna för yrkesförarkompetensbevisen.

Den 8 december deltar infrastrukturminister Tomas Eneroth på ett informellt videomöte med EU:s transportministrar, där en av punkterna på dagordningen en förlängning av dispenserna för yrkesförarkompetensbevisen (YKB) i Omnibusförordningen. MikaelAndersson

– Dispenser för yrkesförarkompetensbevisen är en fråga som måste hanteras på EU-nivå. Just precis nu så pågår ett möte med EU:s transportministrar, där vår infrastrukturminister Thomas Eneroth kommer att begära att EU-kommissionen skyndsamt förlänger dispenserna för yrkesförarkompetensbevisen, berättar Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson på morgonen den 8 december.

– Och det här är givetvis en lösning som även vi på Transportstyrelsen förespråkar, men vi har som sagt inte någon möjlighet att utfärda en sådan dispens, tillägger Mikael Andersson.

Även en handfull andra av EU:s medlemsländer befinner sig i en liknande sits som Sverige just nu, med stort behov av att få dispenserna för YKB förlängda, berättar företagaren Kjell Engström i Uppsala som jobbar med YKB-utbildningar. Han tror på ett snabbt beslut från EU-kommissonen om förlängda dispenser.

BILDEN T H: Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson. Foto: Transportstyrelsen

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-12-08 09:46

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!