Ikea blåser av e-handelssatsningen i Malmö

– Det visar sig att vi istället kan använda våra befintliga varuhus som e-handelslager där vi har tillräckligt stor kapacitet, sa Ikea Sveriges landschef Lena Herder. (Bild: Ikea) – Det visar sig att vi istället kan använda våra befintliga varuhus som e-handelslager där vi har tillräckligt stor kapacitet, sa Ikea Sveriges landschef Lena Herder. (Bild: Ikea)

Möbeljätten skrotar planerna på en stor anläggning i Malmö för att istället utnyttja sina 20 varuhus i Sverige som e-handelslager. Varuhusens roll växer nu i Ikeas e-handelssatsning.

Ikea har bestämt att inte utnyttja sitt markanvisningsavtal med Malmö stad på 100 000 kvadratmeter och option på ytterligare 50 000 i Norra Hamnen. Syftet var att bygga ett nytt e-handelscentrum och projektet väntades ge ett par hundra nya jobb i Malmö.

– Det visar sig att vi istället kan använda våra befintliga varuhus som e-handelslager där vi har tillräckligt stor kapacitet, sade Ikea Sveriges landschef Lena Herder nyligen i en intervju i Dagens Industri.

Detta är också mer kostnadseffektivt och innebär också att vi kortar ledtiderna för kunderna, tillade hon.

Enligt Lena Herder är man redan igång med arbetet kring den nya strategin. Satsningen löper parallellt med det omställningspaket som aviserades i november förra året och innebär att 7 500 av totalt 160 000 jobb ska bort på tjänstemannasidan. I Sverige varslades 650 anställda om uppsägning, 220 i Malmö, 250 i Helsingborg, 100 i Älmhult och ytterligare ett 80-tal i resten av landet.

Som motvikt till de 7 500 jobb som försvinner uppskattar Ikea att 11 500 jobb kommer skapas globalt genom nya varuhus, citybutiker och tjänster som hemleveranser och köksinstallationer.

Ikeas totala försäljning på 350 miljarder kronor består idag till cirka 10 procent av e-handel. E-handelns andel av försäljningen i Sverige på 16,8 miljarder uppskattas till ungefär lika mycket.

För två år sedan invigde Ikea en lager på cirka 30 000 kvadratmeter och 20 000 pallplatser i Arlandastad. Anläggningen har byggts och drivs av logistikföretaget Bring, som sysselsätter omkring 100 anställda med Ikeas beställningar. Detta lager betjänar främst e-handelskunderna i Stockholmsområdet, men även en del av varuhusdistributionen till Stockholm och avlastar därmed centrallagret i Torsvik utanför Jönköping. 

Verksamheten i Arlandastad berörs inte av kursomläggningen i e-handelssatsningen uppger Ikea.

Publicerad 2019-05-29 15:08

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!