Högtid i London för e-handelslogistiker

(Foto: Alexander Kristofersson) Och i salen bredvid sitter andra hälften. (Foto: Alexander Kristofersson) Och i salen bredvid sitter andra hälften.

Att e-handeln ställer särskilda krav på logistiken är inget som behöver förklaras två gånger för de över tusen deltagarna i Londons årliga ”The Delivery Conference”, som ägde rum på tisdagen den 3 februari. Transportnytt var där.

Visst, fokuset är brittiskt och det märks i ämnena som tas upp av talare och paneldeltagare på konferenscentret vid Waterloo i London. En chockartad tillväxt i handeln vid ”Black Friday” den 28 november tog transportsektorn i landet på sängen, och blir utgångspunkt för många problembeskrivningar. En annan skillnad mot Sverige är att hemleverans till dörren är det normala, och att ombudsleveranserna som vi i Norden är vanast vid snarast betraktas som nytt och djärvt.

Men den som ser igenom de ytliga skillnaderna kan snabbt göra många intressanta observationer. En uppenbar sådan är hur många av de högsta cheferna i stora detaljhandelskedjor som Dixons (hemelektronik) och John Lewis (breda varuhus) har e-handelsleveransen i sitt fokus, och konferensens talarlista rymmer en imponerande rad av dem.  

Och medan man i Sverige fortfarande diskuterar om lager och transportörer ska vara verksamma på lördagar så ser man här hur såväl lördagar som söndagar har blivit arbetsdagar. Så till exempel hos gamla statsposten Royal Mail, vars chef för paketverksamheten, Nick Landon, berättade hur försändelser har börjat tas emot hela helgen för leverans till slutkunderna på måndagen.

– Vi har börjat med det för våra största kunder vid våra största centraler, men vi kommer att låta det spridas, sade han.

En svensk representant framträdde i en soffpanel på eftermiddagen: det snabbväxande betalningsföretaget Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski. Han ville lyfta fram fördelar för e-handlarna och deras kunder i att använda nätbutikernas kassasida – Klarnas hemmaplan – för att reda ut alla villkor för exempelvis frakt, returer och tull. Där tyckte han sig se förutsättningar för e-handlare att vidga sin gränsöverskridande handel väsentligt.

Konferensen arrangeras av Metapack, en stor leverantör av transportadministrativa system, det vill säga en kollega till nordiska företag som Unifaun, Edisoft och Centiro.

Alexander Kristofersson

E-mail:
Publicerad 2015-02-03 13:34 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!