Hjärtat automatiserar med skyttlar från SSI Schäfer

Apotek Hjärtat automatiserar sin distributionscentral i Norrköping bland annat med ett skyttelsystem från tyska SSI Schäfer. Bild: SSI Schäfer Apotek Hjärtat automatiserar sin distributionscentral i Norrköping bland annat med ett skyttelsystem från tyska SSI Schäfer. Bild: SSI Schäfer

Det är SSI Schäfer som automatiserar Ica-ägda Apotek Hjärtats centrallager i Norrköping. Den nya anläggningen tas i bruk under hösten 2018 och utrustas bland annat med ett skyttelsystem. Postnord TPL driver lagret.

– Vi automatiserar främst för att hantera vår framtida tillväxt, säger Klas Pettersson som är varuförsörjningschef på Apotek Hjärtat. Företaget har idag närmare 400 apotek och har en tioårig plan för sin expansion.

I höstas berättade Apotek Hjärtat om sina automationsplaner och tecknade ett sju år långt kontrakt med Postnord TPL för lagerdriften. Apotek Hjärtat är Sveriges näst största apotekskedja och uppges ha en marknadsandel på 30 procent.

Nyligen stod det klart att det är den tyska lagersystemjätten SSI Schäfer som levererar anläggningen. SSI Schäfer har tidigare levererat en skyttelbaserad automationslösning i Sverige, det är till Onemed i Göteborg som är inriktat på förbrukningsmaterial inom hälsovården.

Apotek Hjärtats manuella centrallager i Norrköping har idag 150 anställda som arbetar i två skift. Enligt Daniel Eriksson, projektansvarig på Postnord TPL som driver lagret, innebär Apotek Hjärtats expansionsplaner att man med manuell hantering kommer att slå i taket. Det finns en fysisk gräns för hur många plockare man kan ta in i det nuvarande lagret. Vid den gränsen sjunker effektiviteten menar han.

Utöver leveranserna till Apotek Hjärtats försäljningsställen, så försörjer centrallagret också e-handelsverksamheten. De försändelserna hanteras i en separat del av fastigheten. E-handel med apoteksvaror kräver att försändelserna hanteras av farmaceuter.

Den nya lagerlösningen består av fem huvuddelar. Det är:

  • SSI Schäfers skyttel Cuby för lagerlådor, där plocket sker till transportlådor. Systemet kommer att hantera låg- och mellanfrekventa varor.
  • En ”A-frame” för automatiskt plock direkt ner i transportlådor. Den används för läkemedelsförpackningar av standardformat. Det är en traditionell automationslösning som kräver kontinuerlig manuell påfyllning av magasinen med läkemedelsförpackningar.
  • En automatisk leveransbuffert för fyllda transportlådor, ”Schäfer Carousel System”
  • En yta för manuellt zonplock av högfrekventa varor. 
  • Som lagerhanteringssystem, WMS, kommer SSI Schäfers programvara WAMAS användas.

Den automatiserade lageranläggningen håller nu på att byggas upp. En yta på närmare 8000 kvm har rymts ut i det nuvarande lagret, som är på totalt 30 000 kvm. Det gör det möjligt att genomföra en gradvis övergång.

I dagsläget avstår Apotek Hjärtat att ge närmare uppgifter hur skyttelsystemet är konfigurerat med antal plockplatser, om planerad kapacitet och antal varunummer som ska hanteras i systemet.

Senast under tredje kvartalet i år ska driften i det nya automatiserade lagret vara igång.

Mats Udikas

Publicerad 2018-03-07 13:41:43

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

09 jan
Transportforum
Linköping
21 jan
06 feb
19 feb
Logimat
Stuttgart
05 mar
Transport Week
Gdynia, Polen