Här byggs EU:s nya beredskapslager

MSB har lång erfarenhet av strategisk lagerhållning, bilden är från myndighetens lager i Kristinehamn. Foto: MSB MSB har lång erfarenhet av strategisk lagerhållning, bilden är från myndighetens lager i Kristinehamn. Foto: MSB

EU bygger nu upp bättre beredskap för nästa pandemi i form av beredskapslager för sjukvårdsmaterial på fyra olika platser i unionen.

Sverige är, genom Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ett av totalt fyra länder som fått uppdraget att ansvara för EU:s beredskapslager för sjukvårdsmateriel.

EU vill ha en god geografisk spridning av lagren. Därför kommer beredskapslagren för sjukvårdsmateriel placeras i Sverige, Danmark, Grekland och Ungern.

MSB har ett redan pågående samarbete med EU-kommissionen inom strategisk lagerverksamhet då EU:s logistiktjänst finns i Kristinehamn. Samma lager kommer att användas för materielen till EU:s sjukvårdslager.

Sjukvårdslagret är en del i utvecklingen av EU:s gemensamma beredskaps- och insatskapacitet för olika typer av kriser, exempelvis skogsbränder och pandemier.

FAKTA EU:s nya beredskapslager för sjukvårdsmateriel.
Uppdraget gäller i fem år med projektstart 1 september 2020.

Den totala budgeten är 38,3 miljoner euro varav 33,3 miljoner euro utgörs av inköp av materielen.

Den inledningsvisa planerade lagerytan är på cirka 5 000 kvadratmeter.

Det finns sedan tidigare EU-sjukvårdslager i Tyskland och Rumänien.

Publicerad 2020-09-23 07:40

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!