Hamnen vill ha 74-tons bilar

(Bild: Göteborgs hamn) – Tillåt längre och tyngre lastbilar på de svenska vägarna, kräver Magnus Kårestedt, vd i Göteborgs hamn. (Bild: Göteborgs hamn) – Tillåt längre och tyngre lastbilar på de svenska vägarna, kräver Magnus Kårestedt, vd i Göteborgs hamn.

Nu kräver Göteborgs hamn att 74-tons lastbilar ska tillåtas i Sverige. Längre och tyngre lastbilar är en nödvändig utveckling för svensk industri, menar hamnens vd Magnus Kårestedt.

– Längre och tyngre lastbilar är en nödvändig utveckling för svensk industri och för att inte Sverige som land ska tappa konkurrenskraft. Det är därför mycket viktigt att regeringen tar de beslut som krävs för att tillåta tyngre och längre lastbilar på våra vägar, skriver Magnus Kårestedt i en appell på hamnens hemsida.

Han påminner också om varför hamnen också har stort intresse av vägtrafik: 

– En hamn är förbindelsen mellan land och hav. Det är bara i en hamn som de tre transportslagen sjöfart, tåg och lastbil möts.

Göteborgs hamn är dessutom delaktig i de försök att köra med längre fordon som pågått under en tid.

Nu finns ett förslag från Trafikverket och Transportstyrelsen på regeringens bord om att tillåta 74-tons bruttovikt på det allmänna vägnätet. Alla relevanta remissinstanser inklusive Naturvårdsverket och Energimyndigheten är positiva, menar Kårestedt och tillägger: ”Delar av den nuvarande regeringen har också ställt sig bakom införandet av 74 ton.”

Enligt ett uttalande från infrastrukturminister Anna Johansson så arbetar regeringen istället med ett förslag till en höjning av bruttovikterna till 64 ton. ”En höjning av gränserna får inte ske på järnvägens bekostnad”, enligt ministern. Se – 74 ton ligger lite längre fram i tiden.

Mats Udikas

Publicerad 2015-02-20 11:27

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
01 apr
EDX
Birmingham, Storbritannien
20 apr
Hannover Messe 2020
Hannover, Tyskland
19 aug