Hamnavtalet är klart – konflikten avblåst

Svenska Transportarbetarförbundet och Sveriges hamnar har godtagit det bud som medlarna lagt fram. Transports strejkvarsel har därför dragits tillbaka. I containerhamnen i Göteborg har Hamnarberbarförbundets avd 4 åter mött arbetsgivaren AP Terminals för lokala diskussioner.

Det nya hamnavtalet löper på 13 månader, 1 april 2016 - 30 april 2017. Det ger en lönehöjning på 641 kronor i månaden. Tillägg som OB och skifttillägg räknas upp med 2,28 procent.

När det gäller den inflammerade diskussionen om extrainkallad personal, de så kallade blixtarna, så höjs den garanterade arbetstiden från tre till fyra timmar. Dessutom startas en arbetsgrupp som ytterligare ska ska se över anställnignstryggheten för extrainkallad personal.

I Göteborgs containerhamn har samtalen mellan Hamnfyran och arbetsgivaren AP Terminals åter inletts. I ett nyhetsbrev från AP Terminals sägs att Hamnfyran önskat fortsätta samtalen utan hot om konfliktåtgärd.

– Visserligen är vi ännu inte överens om sakfrågorna men beskedet är glädjande eftersom det ger oss förutsättningarna att under pågående samtal kunna komma tillbaka till en mer normal drift, säger vd Henrik Kristensen som citeras i nyhetsbrevet. Han konstaterar samtidigt att motparten är tydlig med att man har medlemmarnas mandat att lägga nya strejkvarsel.

I containerhamnen är verksamheten fortfarande påverkad av tidigare strejker och man kan inte säga när driften når normala nivåer igen. Enligt Kristensen förs en löpande dialog med kunderna.

E-mail:
Publicerad 2016-05-25 15:10 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!