Hamnarbetarna sa nej – strejkade på nytt i APMT

(Bild: Hamnarbetarförbundets avd 4) Hamnfyran förbereder sig nu för en åttatimmarsstrejk i containerterminalen i Göteborg. (Bild: Hamnarbetarförbundets avd 4) Hamnfyran förbereder sig nu för en åttatimmarsstrejk i containerterminalen i Göteborg.

Hamnarbetarförbundet sa nej till medlarnas förslag om ett hängavtal. Det betydde att strejken i containerterminalen APM Terminals i Göteborg utlöstes tisdagen 24 januari.

Medlarnas bud att Hamnfyran skulle teckna ett hängavtal till Transportarbetareförbundets kollektivavtal ”var i alla delar identiskt med det som arbetsgivarparten APM Terminals framhållit sedan början av december”, hävdar Hamnarbetarförbundet på sin hemsida.

Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Eskil Rönér anser istället att tiden är mogen att göra det centrala Hamn- och Stuveriavtalet till ett trepartsavtal. ”En sådan lösning skulle ge Sveriges Hamnar en heltäckande arbetsfred i alla landets hamnar”, skriver Rönér i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Det nuvarande centrala avtalet löper ut 30 april i år.

Publicerad 2017-01-23 11:30

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna
01 apr
EDX
Birmingham, Storbritannien