Hamnarbetarna överens med arbetsgivarna om allt – förutom hängavtalet

Joakim Ärlund, Sveriges Hamnar (t v) och Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet säger båda att de är beredda att förhandla vidare, men någon tidpunkt finns ännu inte. (Bilder: Mats Udikas) Joakim Ärlund, Sveriges Hamnar (t v) och Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet säger båda att de är beredda att förhandla vidare, men någon tidpunkt finns ännu inte. (Bilder: Mats Udikas)

Det är fortsatt avtalslöst mellan arbetsgivarna i Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet. Efter fyra förhandlingstillfällen under hösten har parterna skilts åt utan att ha nått fram till ett avtal.

Enligt Hamnarbetarförbundet är parterna överens om innehållet i ett kollektivavtal. Däremot säger förbundet nej till att ingå ett hängavtal till det gällande kollektivavtalet på området, som är tecknat mellan arbetsgivarna och Transportarbetareförbundet.

– Det är beklagligt att vi fortfarande inte kan accepteras som fullvärdig part med ett likalydande avtal. Vi är fortsatt öppna för förhandlingar, säger Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse.

– Vi beklagar att Hamnarbetarförbundet avfärdar Sveriges hamnars erbjudande om hängavtal till branschens kollektivavtal i enlighet med den modell som gäller på svensk arbetsmarknad, säger Joakim Ärlund som är förhandlingschef på Sveriges Hamnar och tillägger att ”vi står till förfogande för fortsatta förhandlingar".

Publicerad 2018-12-06 14:48

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!