Hållbara åkare ska tåla kundens granskning

På väg mot mer lättkontrollerade hållbarhetslöften. (Bild: Transportföretagen) På väg mot mer lättkontrollerade hållbarhetslöften. (Bild: Transportföretagen)

Branschföreningarna Sveriges Åkeriföretag och Transportföretagen gör gemensam sak för att lyfta fram transporter som är bättre i fråga om miljö, trafiksäkerhet och sociala hänsyn – under märkningen Fair Transport. Medlemmar som är beredda att styrka sina utfästelser ska få synas på en särskild webbplats från nästa år, men de granskas inte av någon tredje part.

 

 

– Vi pratar om en webbplats där transportföretag och transportköpare ska kunna hitta varandra. Våra medlemmar ska kunna visa upp vad de kan leverera, och de förväntas kunna styrka det som de lovar, säger Sveriges Åkeriföretags pressekreterare Charlotta Nilsson till Transportnytt.

I en lista under benämningen Fair Transport har Sveriges Åkeriföretag sedan 2014 samlat namnen på medlemsföretag – idag drygt 1300 av förbundets totalt cirka 6000 medlemmar – som har skrivit under på kortfattade ställningstaganden i tre avseenden: miljöhänsyn, trafiksäkerhet samt vad som kallas ansvar, vilket har fokus på sociala hänsyn som anställningsvillkor och laglydighet. Dessa företag finns redan idag listade på förbundets hemsida.

– Det vi ska göra i det här steget är att ta det vidare från ett ställningstagande till ett åtagande, säger Charlotta Nilsson, som framhåller att detaljerna återstår att arbeta fram.

En nyhet är att Transportföretagen nu gör sällskap med Sveriges Åkeriföretag i projektet. Vissa har uttryckt önskemål om att göra Fair Transport till en kvalitetsmärkning intygad av en tredje part, men det är inte aktuellt i detta skede. Däremot ska transportköpare kunna vänta sig att transportföretag kan styrka vad de hävdar, är tanken.

Fair Transport hos de svenska branschförbunden ska inte förväxlas med det europeiska fackliga initiativet Fair Transport Europe.

Publicerad 2018-11-22 12:06

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov