Godset får landsbygdspengar

Landsbygsminister Jennie Nilsson (S) lade till 122 miljoner på godstransporter i ändringsbudgeten. (Foto:Kristian Pohl, Regeringskansliet) Landsbygsminister Jennie Nilsson (S) lade till 122 miljoner på godstransporter i ändringsbudgeten. (Foto:Kristian Pohl, Regeringskansliet)

Regeringen anslår 122 miljoner kronor till enskilda vägar och till järnvägsunderhåll. Det framgår av den ändringsbudget som nyligen presenterades.

– Satsningar på underhåll av våra enskilda vägar främjar såväl regional tillväxt som goda levnadsvillkor på Sveriges landsbygder. Med de här satsningarna kan vi fortsätta arbetet med att förbättra vägarnas bärighet och funktion, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Av de 122 miljonerna går 66 miljoner till enskilda vägar och 56 miljoner kronor till järnvägsunderhåll, bland annat för att främja godstransporter på järnväg. Det finns behov att förstärka broarna i vägnätet så att de klarar den nya maxgränsen för lastbilar för 74 ton. Något som efterfrågas av skogsnäringen

Dessutom vill regeringen att ytterligare 57 miljoner kronor ska avsättas för ersättning till icke statliga flygplatser i Norrland. Det är tänkt som kompensation för att flygskatten på 61 kronor per resenär har lett till ökade driftsunderskott för de icke statliga flygplatserna i Norrland. Stödet för 2019 uppgår då till totalt 99 miljoner kronor för 2019.

Förslagen i ändringsbudgeten bygger på januariavtalet, som är en politisk överenskommelse mellan regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med Centerpartiet och Liberalerna.

Publicerad 2019-04-17 10:04

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna
14 mar
9th Cool Supply System & Solutions
Amsterdam, Nederländerna