Gammal postterminal blir vaccinfabrik

Tomtebodaterminalen, sedd från väster. I bakgrunden syns tomteboda bangård och Ostkustbanan (järnvägen mellan Stockholm och Sundsvall). Foto: Tomteboda Tomtebodaterminalen, sedd från väster. I bakgrunden syns tomteboda bangård och Ostkustbanan (järnvägen mellan Stockholm och Sundsvall). Foto: Tomteboda

Den började byggas 1980 för att bli en helt ny och toppmodern sorteringsterminal för Posten. Nu byggs en anläggning för förpackning av coronavaccindoser upp i fastigheten.

Med en golvyta på totalt 104 000 kvadratmeter är Tomteboda postterminal i Solna strax norr om Stockholm city en av Sveriges största enskilda fastigheter. Sedan posthanteringen i byggnaden avvecklades helt 2015 har en rad olika företag hyrt in sig i delar av byggnaden.

Nu pågår uppbyggnaden av en anläggning för förpackning av coronavaccindoser. Det är läkemedelsföretaget Valneva som tillverkar vaccin mot covid19 i en fabrik i Skottland och som ska förpacka vaccinet i bruksdoser i Tomtebodaterminalen. När anläggningen i Tomteboda är fullt uppbyggd i sommar ska den förpacka cirka 5 miljoner vaccindoser i veckan.

Valneva producerar i dagsläget covid19-vaccin åt Storbritannien men förhandlar även med EU om produktion av i storleksordningen 60 miljoner vaccindoser till att börja med.

I samband med strukturomvandlingen av dåvarande Posten år 2000 så minskades posthanteringen i Tomteboda ned kraftigt och flyttades över till sorteringsterminalen i Rosersberg nära Arlanda.

I april 2015 rullande de sista tågtransporterna med post från Tomtebodas postterminal.

Tomteboda postterminal byggdes 1980-1983 och byggnadskomplexet består egentligen av fem olika huskroppar.

BILDEN UNDER: Aftonbladets rundvandring i lokalerna i Tommetbodaterminalen där läkemedelsföretaget Valneva bygger upp en ny anläggning för förpackning av covid19-vaccindoser. Se hela filmen HÄR.

Tomtebodavaccinfabrik

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-02-22 08:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!