Fusion skapar ny finsk logistikjätte

Överst till höger syns Cargotecs logotyp och underst till höger Konecranes logotyp. Foto: Konecranes/Cargotech Överst till höger syns Cargotecs logotyp och underst till höger Konecranes logotyp. Foto: Konecranes/Cargotech

En ny stor logistikkoncern skapas när två stora finskägda koncerner meddelat att de går samman.

Cargotec-koncernen och Konecranes meddelade den 1 oktober att ge går samman i en ny gemensam företagsgrupp. Innan fusionen kan slutföras ska den först godkännas av en majoritet motsvarande två tredjedelar av de avgivna rösterna och aktierna som företräds på de respektive extra bolagsstämmorna i Konecranes och Cargotec. Fusionen ska också godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Styrelsen för det framtida bolaget föreslås vara sammansatt av lika många ledamöter från båda bolagen. Den föreslagna styrelseordförande är Christoph Vitzthum som idag är styrelseordförande för Konecranes.

Om den planerade fusionen genomförs kommer den nya koncernen få en omsättning på cirka 7 miljarder euro. Det nya bolagets namn kommer bestämmas vid ett senare tillfälle

Cargotec-koncernen med säte i Finland består av bolagen:

Hiab; tillverkar kranar, påhängstruckar, bakgavellyftar och lastväxlare

Kalmar; tillverkar olika typer av terminaltruckar och staplingskranar

McGregor; tillverkar bl.a hamnkranar och marin logistikutrustning

Konecranes med säte i Finland tillverkar bl.a traverskranar, telfrar, hamnutrustning och lyfttruckar.

Publicerad 2020-10-01 09:34

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!