Finska Gasum bygger kedja med 50 biogasmackar

– Vi säljer så mycket biogas som möjligt, men erbjuder även naturgas, säger försäljningschef Mikael Antonsson på Gasum. (Bild: Jan Östlund) – Vi säljer så mycket biogas som möjligt, men erbjuder även naturgas, säger försäljningschef Mikael Antonsson på Gasum. (Bild: Jan Östlund)

Det finska energibolaget Gasum har inlett en expansion i Sverige för flytande gas till tunga fordon. Efter att 2017 ha förvärvat ett bolag med fem svenska biogasanläggningar planeras nu för en utrullning av tankstationer för flytande naturgas och biogas till tunga lastbilar. Företaget har finska staten som ägare och svenska staten lämnar stöd till tankstationerna i Sverige.

Det var en massiv expansionsplan som Gasum presenterade för besökarna på mässan Logistik & Transport. Från endast fyra tankställen i Finland ska kedjan byggas ut till cirka 50 stationer i Norge, Sverige och Finland. För 24 stationer i Sverige har Naturvårdsverket beviljat bidrag inom ramen för det så kallade Klimatklivet. I början av 2020-talet ska nya tankstationer finnas på strategiska platser fån Skåne till Norrbotten.

Företaget talar om fördelarna med flytande biogas (LBG), som uppges sänka koldioxidutsläppen med upp till 85 procent jämfört med fossilt bränsle.

– Vi vill sälja så stor andel som möjligt av flytande biogas, men beroende på tillgång och efterfrågan på biogas så kommer vi även att erbjuda flytande naturgas, säger Mikael Antonsson, försäljningschef för Sverige och Norge på Gasum.

Mikael Antonsson säger att företaget inlett ett samarbete med Stora Enso om en ny biogasanläggning som utvinner energi ur spillvatten från pappersbruket i Nymölla. Den kommer att drivas av Gasum. Processen bidrar till att lösa ett avfallsproblem. Den nya anläggningen börjar leverera gas under 2020 med en kapacitet på upp till 220 MWh per dag. Också här finansieras en del av investeringen av Klimatklivet.

Sedan oktober äger Gasum även hela Skangas, leverantör av flytande naturgas (LNG) till industrin och sjöfarten. Det var 2014 som man köpte 51 procent av Skangas och därefter har Gasum i två steg även övertagit återstående aktier av norska Lyse-koncernen.

Jan Östlund

Publicerad 2018-11-08 12:33

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

21 maj
Breakbulk Europe
Bremen, Tyskland
03 jun
13th ITS European Congress
Eindhoven, Nederländerna
04 jun
Nor-Shipping
Ett antal lokaler i Oslo och Lillestrøm, Norge.
04 jun
04 jun