Enklare ta ut avgifter vid cabotagebrott

(Bild: Fotolia) I sommar blir det enklare att ta ut sanktionsavgifter vid cabotagebrott. (Bild: Fotolia) I sommar blir det enklare att ta ut sanktionsavgifter vid cabotagebrott.

Regeländring ska göra det lättare att ta ut straffavgift vid cabotageöverträdelser – en åtgärd regeringen hoppas leder till bättre ordning och reda på vägarna.

Regeringen har beslutat ändra reglerna om ansvar vid överträdelser av EU:s cabotageregler för lastbilstrafik. Regeländringen ska göra det tydligare att sanktionsavgifter ska utfärdas om en lastbilstransport bryter mot EU:s bestämmelser i Sverige.

Enligt EU:s cabotageregler har ett transportföretag som är registrerat i ett EU-land och innehar gemenskapstillstånd rätt att efter en internationell transport utföra tre ytterligare transporter i destinationslandet under loppet av sju dagar.

Tillämpningen av de svenska reglerna om ansvar vid överträdelser av cabotagereglerna har visat sig vara för snäv och sanktionsavgifter har endast utfärdats i ett fåtal fall.

Regeringen tydliggör därför att sanktionsavgifter ska påföras om transporter utförs i strid med EU:s bestämmelser i Sverige, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Samtidigt anpassas reglerna om dagens beställaransvar för den som beställer en godstransport.

De nya bestämmelserna gäller från den 17 juli 2017.

Publicerad 2017-06-21 14:39:46

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

21 jan
06 feb
19 feb
Logimat
Stuttgart
05 mar
Transport Week
Gdynia, Polen
21 mar
Transport
Herning, Danmark.