Enklare ta ut avgifter vid cabotagebrott

(Bild: Fotolia) I sommar blir det enklare att ta ut sanktionsavgifter vid cabotagebrott. (Bild: Fotolia) I sommar blir det enklare att ta ut sanktionsavgifter vid cabotagebrott.

Regeländring ska göra det lättare att ta ut straffavgift vid cabotageöverträdelser – en åtgärd regeringen hoppas leder till bättre ordning och reda på vägarna.

Regeringen har beslutat ändra reglerna om ansvar vid överträdelser av EU:s cabotageregler för lastbilstrafik. Regeländringen ska göra det tydligare att sanktionsavgifter ska utfärdas om en lastbilstransport bryter mot EU:s bestämmelser i Sverige.

Enligt EU:s cabotageregler har ett transportföretag som är registrerat i ett EU-land och innehar gemenskapstillstånd rätt att efter en internationell transport utföra tre ytterligare transporter i destinationslandet under loppet av sju dagar.

Tillämpningen av de svenska reglerna om ansvar vid överträdelser av cabotagereglerna har visat sig vara för snäv och sanktionsavgifter har endast utfärdats i ett fåtal fall.

Regeringen tydliggör därför att sanktionsavgifter ska påföras om transporter utförs i strid med EU:s bestämmelser i Sverige, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Samtidigt anpassas reglerna om dagens beställaransvar för den som beställer en godstransport.

De nya bestämmelserna gäller från den 17 juli 2017.

Publicerad 2017-06-21 16:39

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts