En Volkswagen med pedaler

Volkswagen Transportbilars vd Thomas Sedran introducerade den trehjuliga lastcykeln Cargo e-bike. (Bild: Volkswagen) Volkswagen Transportbilars vd Thomas Sedran introducerade den trehjuliga lastcykeln Cargo e-bike. (Bild: Volkswagen)

Volkswagen lanserade sin elektriska lastcykel Cargo e-bike på den stora lastbilsmässan IAA i Hannover. Och VW var inte ensamma, utbudet av eldrivna paketcyklar på mässan var stort.

Den gamla beprövade paketcykeln ser ut att gå mot en ny vår, åtminstone om man ska döma av lastbilsbranschens generalmönstring IAA i slutet på förra året. Där fanns åtmnstone ett 30-tal utställda ellastcyklar.

I Transportnytt 10-2018 som kan beställas av prenumerationsavdelningen eller hämtas digitalt på Buyandread presenteras ett svep med de mer intressanta modellerna.

Till utseendet påminner VW Cargo e-bike mycket om den gamla paketcykeln. Men bland de övriga utställarna av ellastcyklar fanns många intressanta innovationer. Växelflak och utbytbara containrar, hytter samt släp och flerhjuliga fordonståg var några intressanta varianter som visades på mässan.

Ellastcykeln har förmodligen sin största potential för de första och sista kilometrarna i transportkedjan. Hos de svenska cykelåkerierna Movebybike och Pling Transport lyfter man särskilt fram att lastcykeln har väldigt god framkomlighet i stadsmiljö.

Publicerad 2019-01-07 17:03