Elgiganten provar att köra på flytande biogas

Gasum öppnar ett tankställe för flytande biogas i Torsvik i Jönköping, nära Elgigantens distributionscentral.. (Bild: Gasum) Gasum öppnar ett tankställe för flytande biogas i Torsvik i Jönköping, nära Elgigantens distributionscentral.. (Bild: Gasum)

Elgiganten har inlett ett testsamarbete med Volvo Lastvagnar och Gasum. Elgigantens transportörer ska köra mellan distributionscentret i Jönköping och olika butiker och hemkörningshubbar i Norden på flytande biogas.

Med början nästa år kommer Elgigantens nya transportavtal kräva att delar av fordonsflottan ska gå på fossilfria drivmedel, där gas är ett alternativ.

Tillgången på fordonsgas börjar snabbt bli bättre. Finska Gasum öppnar nya tankställen för flytande biogas varje månad fram till och med 2020. Då ska totalt 50 nya stationer finnas i Norden. En placeras nära Elgigantens nordiska distributionscenter i Torsvik utanför Jönköping.

Biogas utvinns av organiskt avfall och i tillverkningsprocessen bildas även ekologisk biogödsel, vilket bidrar till en cirkulär ekonomi. Genom att använda biogas istället för fossil diesel minskar utsläppen av partiklar och koldioxid.

Volvo Lastvagnars gasbilar kan drivas med 100 procent flytande biogas vilket ger en helt fossilfri transport. För de 70–100 ekipage som avgår från distributionscentret i Jönköping varje dygn till över 250 destinationer är förhoppningen att de transportföretag som är med i testet ser att gasbilar både sänker drivmedelskostnader och utsläppen utan att göra negativ påverkan på prestanda.

Publicerad 2019-03-28 11:35

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!