Einride kör skarpt och visar timmerbil

Förarlös transport, nu i kommersiell drift. (Bild: Einride) Förarlös transport, nu i kommersiell drift. (Bild: Einride)

En nypresenterad förarlös timmerbil fångade många besökares ögon på mässan Logistik och Transport i Göteborg den 5–7 november. Ändå var den intressantaste logistiknyheten från företaget Einride kanske att företagets fordon för palltransport nu börjar köra reguljärt inne på DB Schenkers område i Jönköping.

Svenska Einride utvecklar inte självkörande fordon som sådana, utan hela systemet som behövs kring dem för att de ska kunna utföra godstransporter – till att börja med i pendling mellan två punkter.

Installationen för palltransporter inom DB Schenkers grindar i Jönköping togs i drift på tisdagen, den 6 november. Senare i år väntas transporten få sträckas vidare till en grannanläggning, också den i DB Schenkers regi, via en kort sträcka på allmän väg i industriområdet. Einride beskriver det som världens första helelektriska självkörande lastbil i trafik på allmän väg. Fordonet där är det som Einride kallar T-pod, som visats upp tidigare.

10 18 T log Foto EinrideNy elektrisk hjälpreda för skogsindustrin. T-pods första syskonprodukt, en timmerbil kallad T-log, visades upp i full skala på Göteborgsmässan, tänkt att tas i skarpt bruk om cirka två år.

Vad gäller T-pod-projektet i Jönköping meddelar Einride även ett samarbete med Ericsson och Telia kring att använda 5G för styrningen, det vill säga femte generationens digitala telekommunikation.

Publicerad 2018-11-07 18:27

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

21 maj
Breakbulk Europe
Bremen, Tyskland
03 jun
13th ITS European Congress
Eindhoven, Nederländerna
04 jun
Nor-Shipping
Ett antal lokaler i Oslo och Lillestrøm, Norge.
04 jun
04 jun