Drönare för lätta laster visades upp i Västervik

Per Nilsson från Nilsson Drones var med och flög sin egenbyggda drönare Hale-One.2. (Bild: Drone Center Sweden) Per Nilsson från Nilsson Drones var med och flög sin egenbyggda drönare Hale-One.2. (Bild: Drone Center Sweden)

Väglösa leveranser och effektivare räddningstjänst stod på agendan under demodagarna i Västervik.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth invigde evenemanget som presenterade 24 drönarprojekt med inriktning på miljö, jord- och skogsbruk, transporter och räddning. Gemensamt för projekten är att de stöds av Vinnova inom ramen för programmet Drönare för individ och samhälle.

Bland annat visades Rise Viktoria-projektet Tralla, som står för transport av lätta laster långa avstånd. Projektet utforskar en ny typ av drönare ska kunna lämna läkemedel och hämta medicinska prover i väglösa delar av landet och under svåra väderförhållanden.

Chalmers Industriteknik driver projektet Observationsdrönare för utryckande verksamheter. Räddningstjänsten vill ha effektivare verktyg för räddningsinsatser vid brand- och olycksplatser. Dagens lösningar med GPS för drönarpositionering ger inte tillräcklig precision och säkerhet för manövrering i närheten av människor och hinder. Målet är därför att utveckla och demonstrera ett navigationssystem för autonoma drönare som klarar kraven på räddningsinsatser vid brand eller andra nödsituationer.

Demodagarna är ett samarrangemang mellan Vinnova, RISE och Drone Center Sweden som är en testbädd för drönarprojekt som stöds av Västerviks kommun och koordineras av RISE Sics East.

Publicerad 2019-05-16 09:57

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna
14 mar
9th Cool Supply System & Solutions
Amsterdam, Nederländerna
Cron Job Starts