DP World förvärvar Unifeeder

Ett skepp kommer lastat – från Nordic Capital till Dubai. (Bild: Unifeeders) Ett skepp kommer lastat – från Nordic Capital till Dubai. (Bild: Unifeeders)

Dubaiägda DP World, som är en av världens största hamnoperatörer, köper Danmarksbaserade Unifeeder, det ledande fristående rederiet inom Europatäckande närsjöfart. 

Unifeeder, med huvudkontor i Århus, har de senaste fem åren ägts av en fond hos riskkapitalbolaget Nordic Capital. Med omkring 60 korttidschartrade fartyg flyttar rederiet cirka 3,2 miljoner teu containerlast per år, uppger företaget. I Sverige anlöper Unifeeders fartyg regelbundet Göteborg, Helsingborg, Norrköping, Stockholm och Gävle – på slingor till och från inte minst Hamburg och Rotterdam.

Unifeeder, som grundades 1977, har omkring 400 anställda och representanter, i 25 länder. Idén är att komplettera den trafik som oceanrederierna bedriver med allt större containerfartyg till Europas navhamnar, och alltså svara för anslutningstrafiken till och från de mindre hamnarna.

DP World, med 36 000 anställda, är ett av världens allra största hamnoperatörsföretag. Det ägs i huvudsak av Dubai, och har sitt ursprung i dess hamnmyndighet. Efter offensiva förvärv driver DP World idag 78 terminaler världen över, och företaget hanterade förra året 70 miljoner teu. Containerverksamheten svarar för över tre fjärdedelar av verksamheten, uppger bolaget. I Londonregionen driver DP World containerterminalen London Gateway, som öppnade 2013 och uppges ha kapacitet att hantera 3,5 miljoner teu per år. 2006 blev DP World ägare till ett antal stora hamnverksamheter i USA, genom förvärvet av P&O. Alla dessa såldes dock strax, sedan en majoritet i representanthuset röstat för ett stopp av hänsyn till landets hamnsäkerhet.

Publicerad 2018-08-16 11:25

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts