”Det är alarmerande”

Flest överträdelser gjordes på vägsträckor med 30 och 40 km/h i hastighetsbegränsning. Foto: Folksam Flest överträdelser gjordes på vägsträckor med 30 och 40 km/h i hastighetsbegränsning. Foto: Folksam

En klar majoritet av yrkeschaufförerna körde för fort när Folksam genomförde sin årliga mätning. 

Försäkringsbolaget Folksam har för femte året i rad undersökt hastigheten hos yrkesförare. Årets hastighetsmätningar visade att i hela 78 procent av alla mätningar så körde föraren för fort. 

Inte nog med det — enligt Folksam är detta hela 20 procentenheters ökning sedan mätningarna startade 2018.

— Det är alarmerande att vi ser en kraftig ökning vid årets hastighetsmätningar, särskilt alarmerande är att andelen överträdelser var högst på vägsträckor med 30 och 40 km/h i hastighetsbegränsning, där risken är störst att köra på oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister. Skulle alla hålla hastighetsgränserna skulle fler än 70 liv varje år kunna räddas i Sverige, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam, i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes genom att drygt 5 000 fordons hastigheter mättes på vägar i Storstockholm och på vissa sträckor i Uppsala. Studien omfattar olika biltyper med företagslogga; personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar. 

I genomsnitt körde de undersökta bilarna 9 km/h över tillåten hastighet. Högst andel överträdelser mättes alltså på vägar med 30 och 40 km/h i hastighetsbegränsning. 

Även andelen grova överträdelser, det vill säga fortkörningar över 10 km/h, har ökat sedan förra årets mätningar och står nu för drygt en fjärdedel av fortkörningarna.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-08-04 09:03 Uppdaterad torsdag, 04 augusti 2022 09:21

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021