Delningstjänster tar terräng i logistiken

(Bild: Vacse)  Strängnäs Business Park, i det som tidigare var regementet P10, är hemvist för delningstjänstoperatören Freelway. (Bild: Vacse) Strängnäs Business Park, i det som tidigare var regementet P10, är hemvist för delningstjänstoperatören Freelway.

Ett par kostnadsfria utlämningsställen i Sörmland och Västmanland står på listan när myndigheten Trafikanalys spanar in nya logistikappar och -tjänster baserade på så kallad delningsekonomi. Men projekt som nått större skala återfinns främst i utlandet.

”Delningsekonomin” har blivit ett innebegrepp på en rad områden de senaste åren. Det syftar ofta på att enskilda som är intresserade av att korttidshyra varandras bilar, bostäder, parkeringsplatser eller märkesväskor får stöd för att göra det genom webbtjänster och mobilappar. Uber inom taxi och Airbnb inom rumsuthyrning hör till de mest kända. Företagen bakom dessa skär ofta emellan på betalningarna, men det finns också tjänster som drivs med låga eller inga avgifter för användarna. Potentialen inom varutransporter bedöms vara stor, bland annat för att utrymmet i lastbilar bör kunna fyllas bättre inte minst i distributionsledet och för att det blir lättare att engagera små transportörer ad hoc beroende på vilka som råkar vara i närheten.

Trafikanalys har nu sammanställt en spaning över delningstjänsterna på trafikområdet. Större delen rör persontransporter men ett par sidor ägnas åt godset. Och det är här som Vingåker och Strängnäs hamnar på kartan. Med start i Sörmland och Västmanland bygger nystartade Strängnäsföretaget Freelway ett nät av serviceställen, mellan vilka deltagarna kan frakta varandras kollin mot poäng i ett internt poängsystem i stället för pengar. Vid sidan av detta hjälper företaget också större företag och organisationer att etablera motsvarande funktion internt, så att medarbetare kan ta med sig andra anställdas saker när de rör sig mellan anläggningar.

Bland svenska företag på området nämner Trafikanalys även Baghitch. Från omvärlden listar rapporten aktörer som norska Nimber, belgiska Piggybee, österrikiska Checkrobin, franska Expédiez entre vous samt de USA-baserade företagen Postmates, Instacart, Doordash, Roadie och Shipbird.

DHL testade hösten 2013 en tjänst kallad Myways i Stockholm. Privatpersoner hjälpte varandra att bära hem paket sista biten från utlämningsställen. Enligt DHL utföll det försöket framgångsrikt, skriver Trafikanalys.

E-mail:
Publicerad 2016-06-21 11:07 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!