De har skapat världens effektivaste dieselmotor

 Foto: Weichai Power Foto: Weichai Power

Efter två års arbete kunde ett kinesiskt industrikonglomerat tillsammans med en tysk industrikoncern häromdagen presentera en lastbilsmotor med högre verkningsgrad än någonsin tidigare.

De mest energieffektiva lastbilsmotorerna på marknaden har idag en verkningsgrad på cirka 46 procent. Denna siffra har kinesiska motortillverkaren Weichai Power tillsammans med tyska industrikoncernen Bosch nu lyckats förbättra avsevärt. Weichaitruck2

Weichai Power, som ingår i industrikonglomeratet Weichai Group, har under två års tid jobbat tillsammans med Boschs utvecklare med att optimera bland annat bränsleinsprutningen på Weichai Powers sexcylindriga motor för tunga lastbilar. Resultatet, som nu alltså presenteras, är en lastbilsmotor med en verkningsgrad på cirka 50 procent. Det är en förbättring på cirka 4 procent jämfört med de effektivaste lastbilsmotorerna som idag finns på marknaden.

Weichai Powers sexcylindriga lastbilsmotor använder Boschs commonrail-insprutningssystem, som i den aktuella motorn använder ett insprutningstryck på 2500 bar. Boschs commonrailsystem är anpassat för att jobba inom ett tryckintervall på 1800-2500 bar.

Bilden t.h: En av modellerna i lastbilstillverkaren Shaanxi Automobiles modellprogram. Shaanxi Automobile ingår i Weichai-koncernen. Foto: Weichai

Gå in på vår Facebooksida och se en video från Weichai Power.

Publicerad 2020-10-01 11:16

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!