DAF-lastbilar prisade på branschmässa

DAF:s nya generation för tunga lastbilar XF, GX och XG+ lanserades tidigare i år. Foto: DAF DAF:s nya generation för tunga lastbilar XF, GX och XG+ lanserades tidigare i år. Foto: DAF

DAF:s nya generation lastbilar för långdistanstransporter XF, GX och XG+ har fått utmärkelsen ”International Truck of the Year 2022”. Priset delades ut på en branschmässa i Frankrike. 

Enligt reglerna för den årliga utmärkelsen ”International Truck of the Year” delas priset ut till den lastbil som lanserades under föregående år som har bidragit mest till vägtransporteffektivitet. Bedömningen bygger på en rad olika kriterier, inklusive teknisk innovation, komfort, säkerhet, körbarhet, bränsleekonomi, miljöpåverkan och total ägandekostnad.

”Ny branschstandard” 
Enligt juryn för utmärkelsen — som nyligen delades ut på lastbils- och transportmässan Solutrans i Lyon i Frankrike — sätter DAF.s nya generation XF, GX och XG+ ”en ny branschstandard inom effektivitet, säkerhet och förarkomfort”. 

— DAF är den första lastbilstillverkare som har lanserat en helt ny generation lastbilar som har utvecklats med utgångspunkt från de nya europeiska bestämmelserna för lastbilsvikter och -mått, säger juryns ordförande Gianenrico Griffini i en skriftlig kommentar. 

Han fortsätter: 

— Resultatet är en serie mycket attraktiva och aerodynamiska lastbilar med klassledande effektivitet, säkerhet och förarkomfort. Nya XF, XG och XG⁺ har utmärkt sikt tack vare en stor välvd vindruta, sidofönster med låga bältlinjer och fönster med trottoarvy. De egenskaperna – tillsammans med det digitala backspegelsystemet som ersätter de traditionella backspeglarna och den nya hörnkameran – ger heltäckande sikt och skyddar utsatta trafikanter.

Innovations-pris
Förutom ovan nämnda pris fick DAF också utmärkelsen ”Truck Innovation Award 2022” för sin nya XF H2 Innovation Truck och dess väteförbränningsmotorteknik. 

— Den här utmärkelsen understryker vår filosofi att vi behöver utforska alla tillgängliga tekniker på vägen mot att minska koldioxidutsläppen för transporter och mobilitet under nästa årtionde. Vätetekniken kan bli ett mycket intressant alternativ för framtiden, förutom de batteriellösningar vi redan kan erbjuda och de hybridlastbilar vi håller på att utveckla, kommenterar Ron Borsboom, vd för produktutveckling på DAF.

Här kan du läsa mer om DAF:s nya generation XF, GX och XG+. 

Fotnot: juryn för ”International Truck of the Year” består av 24 redaktörer och seniora journalister inom kommersiella fordon som representerar de viktigaste internationella lastbils- och transportmedierna.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-19 10:20 Uppdaterad fredag, 19 november 2021 10:23

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021