DAF lanserar ny lastbilsserie

Den nya lastbilsserien DAF XD har planerad produktionsstart hösten 2022. Foto: DAF Den nya lastbilsserien DAF XD har planerad produktionsstart hösten 2022. Foto: DAF

Presenterar ny serie distributions- och anläggningslastbilar på IAA-mässan i Hannover i höst. 

Den nya lastbilsserien har beteckningen DAF XD och har planerad produktionsstart hösten 2022. XD-serien är baserad på samma plattform som långdistanslastbilarna XF, XG och XG⁺ och kommer att vara förberedd för alla typer av drivlinor, inklusive alternativa drivlinor.

I ett pressmeddelande framhåller DAF att bränsleeffektivitet och låga koldioxidutsläpp hos den nya lastbilsserien uppnås genom bland annat fordonens hyttaerodynamik, en ny PACCAR MX-11-drivlina samt olika förarassistanssystem. 

När det gäller säkerheten framhålls sikten hos fordonet, med stor vindruta, stora sidorutor med ”ultralåga” fönsterbältlinjer. Lastbilarna har en låg hyttposition, vilket uppges ge en optimal direkt sikt, medan systemen DAF Corner View och DAF Digital Camera System ger en indirekt sikt.

Den nya XD-serien har en hytt med en volym på upp till nästan 10 m³, medan den nya konstruktionen av den främre delen av chassit, hyttfjädringen och bakaxelfjädringen uppges förbättra körningen och väghållningen. 

Den nya DAF XD-serien presenteras på IAA-mässan i Hannover i Tyskland i september.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-06-27 10:36 Uppdaterad måndag, 27 juni 2022 10:59

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021