CMA CGM köper storpost i Ceva

Rederiet CMA CGM har börjat jaga vinster på land.  (Bild: Ceva) Rederiet CMA CGM har börjat jaga vinster på land. (Bild: Ceva)

Frankrikebaserade containerrederiet CMA CGM förvärvar en nära 25-procentig andel av aktierna i det globala transport- och logistikföretaget Ceva. Det är sjösektorns svaga lönsamhet som driver rederiet att söka mervärden i bredare erbjudanden. 

Det är vid Cevas börslansering i Schweiz i dagarna som CMA CGM förvärvar den nästan kontrollerande aktieposten – formellt sett som konvertibler i avvaktan på myndighetsgodkännanden, noterar analysföretaget Transport Intelligence, TI, i ett nyhetsbrev. Köpeskillingen för andelen bedöms hamna i spannet 380–450 miljoner schweiziska franc, motsvarande cirka 3,3–4 miljarder kronor.

”Tillsammans kommer de två företagen även att undersöka möjliga samarbeten för att möjliggöra allt mer differentierade och högkvalitativa erbjudanden, och sammanhållna tjänster bortom sjötransporter”, skriver rederiet apropå affären. Tydligen söks en strategisk relation, vilket skulle kunna få effekter på Cevas befintliga verksamhet inom containerspedition, reflekterar TI, som dock inte tycker sig se några uppenbara synergieffekter.

CMA CGM har sedan tidigare sagt att man vill bredda affären för att komma undan en del av vinstpressen i sjöfrakten, och TI tolkar det som att rederiet även för Cevas del kommer att söka tillväxt under lönsamhet snarare än djärva erövringar av fler företag. För verksamheten hos Ceva ser TI också en tänkbar fördel i att den nu hamnar i händerna på en långsiktig industriell ägare, till skillnad från sin nuvarande finansiella ägare, kapitalföretaget Apollo.

Publicerad 2018-05-08 15:37:43

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

21 jan
06 feb
19 feb
Logimat
Stuttgart
05 mar
Transport Week
Gdynia, Polen
21 mar
Transport
Herning, Danmark.
Cron Job Starts