Chalmers planerar för elektriskt flyg

Anders Forslund, forskare på Chalmers leder det nystartade elflygprojektet Elise. (Bild: Chalmers) Anders Forslund, forskare på Chalmers leder det nystartade elflygprojektet Elise. (Bild: Chalmers)

Anders Forslund, forskare på Chalmers, kommer att arbetet med att ta fram en plan för utveckling av elektriska flygplan. Statliga Vinnova står för finansieringen.

Flyget står för en växande andel av de globala utsläppen av koldioxid konstaterar den statliga myndigheten Vinnova. Vinnova finansierar nu ett projekt för att ta fram en plan för utveckling av elektriska flygplan. Man tänker sig att elektriskt flyg ska kunna användas på kortare distanser och bidra till minskade utsläpp och buller. Avsikten är att först ta fram en utvecklingsplan för Sverige, en ”roadmap”, och sedan göra en inventering av tekniklösningarna.

I projektet ingår Chalmers tekniska högskola, Luftfartsverket och forskningsinstitutet Rise Victoria. Chalmersforskaren Anders Forslund är projektledare för Elise som projektet döpts till – Elektrisk Lufttransport i Sverige.

Vinnova finansierar projektet med knappt en halv miljon. Projektet ingår i den större satsningen Utmaningsdriven innovation som ska bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030. Sammanlagt delar de olika projekten på 38 miljoner kronor.

Publicerad 2018-04-05 09:27:32

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

22 aug
Elmia Lastbil
Jönköping
04 sep
SMM2018
Hamburg, Tyskland
04 sep
Tylösandsseminariet 2018
Hotell Tylösand, Halmstad.
12 sep
Logistics 2018
Tampere Exhibition and Sports Centre, Tammerfors, Finland.
17 sep
ITS World Congress
Köpenhamn, Danmark