Cargotec och Konecranes gör eftergifter åt EU

Cargotec och Konecranes meddelade i oktober 2020 att de beslutat att gå samman i en ny gemensam företagsgrupp.  Foto: Cargotec/Konecranes Cargotec och Konecranes meddelade i oktober 2020 att de beslutat att gå samman i en ny gemensam företagsgrupp. Foto: Cargotec/Konecranes

Inför sin planerade fusion åtar sig de två industrikoncernerna Cargotec och Konecranes att avyttra delar av företagen. Syftet är att tillgodose EU:s konkurrenssynpunkter. 

Enligt ett pressmeddelande har de finska bolagen Cargotec och Konecranes meddelat EU att man inför sin planerade fusion kommer att avyttra Konecranes Lift Trucks och Cargotecs Kalmar Automation Solutions.

Företagen anser att de föreslagna avyttringarna skulle innebära att man undanröjer överlappningen mellan parternas containerhanteringsverksamheter, samtidigt som man även i fortsättningen skulle vara en ”stark spelare” vad gäller nämnda verksamheter.

EU-kommissionen kommer nu att granska åtgärdspaketet. Beslut om avyttring kommer att tas först när kommissionen fastställt och meddelat sitt beslut.

I pressmeddelandet poängterar bolagen att de är fortsatt övertygade om att fusionen ska gå igenom i slutet av första halvåret 2022.

Om och när den planerade fusionen genomförs väntas den nya koncernen få en omsättning på cirka 7 miljarder euro. Det nya bolagets namn har ännu inte meddelats.

Cargotec-koncernen består av bolagen Hiab (kranar, påhängstruckar, bakgavellyftar och lastväxlare), Kalmar (terminaltruckar och staplingskranar) samt McGregor (hamnkranar och marin logistikutrustning). 

Konecranes tillverkar bland annat traverskranar, telfrar, hamnutrustning och lyfttruckar.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-12-22 09:23 Uppdaterad onsdag, 22 december 2021 09:25

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021