Branschförening tog halva biogaspengen

Jordberga, Sveriges största rötningsanläggning för biogas. (Bild: Krister Hansson) Jordberga, Sveriges största rötningsanläggning för biogas. (Bild: Krister Hansson)

Branschorganisationen Energigas Sverige får 100 miljoner kronor av Energimyndigheten för att driva en rikstäckande biogassatsning kallad Drive LBG.

I våras avsatte regeringen 200 miljoner kronor för vad som kallas ett innovationskluster för flytande biogas. Energigas Sverige har, i samverkan med regionala biogasnätverk runt landet, föreslagit hur en nationell insats skulle kunna byggas upp – och tilldelas nu hälften av pengarna. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Nu drar vi igång de första delarna i regeringens satsning på flytande biogas. Vi hoppas att resterande delar, som innefattar sjöfart och den tunga transportsektorn, snart är på plats, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Användningen av biogas i Sverige skulle kunna öka från dagens cirka 3 terawattimmar till 15 terawattimmar år 2030, enligt Energigas Sveriges förslag till nationell strategi i frågan.

– I ett exportperspektiv är en av de stora fördelarna med avfallsbaserad biogas att det är en lösning som kan implementeras och exporteras globalt. Alla länder har avfall som behöver tas om hand, säger Maria Malmkvist i pressmeddelandet.

Publicerad 2018-12-20 09:19

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts