Blåkläder bygger ut med Autostore

(Bild: Autostore) Autostore använder automatiska skyttlar eller robotar som lyfter upp och flyttar lagerlådorna till manuella plockstationer. (Bild: Autostore) Autostore använder automatiska skyttlar eller robotar som lyfter upp och flyttar lagerlådorna till manuella plockstationer.

Blåkläder som utvecklar och säljer yrkeskläder, utökar nu kapaciteten i sin distributionscentral i Svenljunga genom att automatisera lagerhanteringen. Företaget kommer att installera det automatiska lådlagret Autostore från norska Hatteland.

Blåkläder investerar 40 miljoner inklusive ombyggnader och anpassningar i den nya anläggningen som byggs upp i den den befintliga distributionscentralen på 40 000 kvm vid huvudkontoret i Svenljunga. Leverantör är den svenska systemintegratören Element Logic Sweden AB.

I första etappen består systemet av 28 000 lådor, men Blåkläder planerar redan för ytterligare en lika stor utbyggnad. Första etappen kommer att vara igång i maj i år.

Autostore bygger på att lådorna i lagret är placerade på varandra i en stor kub. På översta nivån finns automatiska skyttlar eller robotar som hissar upp och hämtar lådorna till bemannade plockstationer. I Sverige finns Autostore hos järnhandelskedjan Swedol och sportkedjan XXL.

– Vi behöver mer utrymme för både kontor och lager. Det här blev ett effektivt sätt att expandera i befintliga lokaler eftersom vi kan effektiviserar vår lageryta med 60 procent, uppger Anders Carlsson, vd på Blåkläder i ett pressmeddelande.

Enligt Anders Carlsson så ger systemet också ergonomiska fördelar  med färre tunga lyft och mindre olycksrisker när företaget inte använder truckar. Orderhanteringen blir också snabbare. 

Publicerad 2016-03-03 09:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov