Batteritillverkaren BYD bildar bolag med Toyota Motor

2016 lanserade kinesiska BYD en familja av motviktare på den europeiska marknaden. Här 1,8-tonsversionen. (Bild: Ifoy Award) 2016 lanserade kinesiska BYD en familja av motviktare på den europeiska marknaden. Här 1,8-tonsversionen. (Bild: Ifoy Award)

Toyota Motor och det stora kinesiska batteriföretaget BYD har bildat ett gemensamt samriskföretag ”BYD Toyota EV Technology”. Avsikten är att gemensamt utveckla batteridrivna fordon.

Det nya företaget BYD Toyota EV Technology inleder sin verksamhet i maj i år. Enligt pressmeddelandet kommer företaget att fokusera på forskning och utveckling av batterielektriska fordon med teknik från både Kina och Japan. Fordonen som utvecklas ska ”möta behoven från kunder i Kina genom att slå samman de två företagens styrkor, men också genom vänskaplig rivalitet”

Zhao Binggen från BYD har utsetts till vd, medan Toyotas Hirohisa Kishi är styrelseordförande.

BYD har sedan några år marknadsfört olika elektriska arbetsfordon i Europa med litiumjonbatterier. Det är bland annat gaffeltruckar och lastbilar. BYD:s utvecklar litiumjonbatterier med katoder av järnsulfat. Det är en batterityp som är mindre energität än de litiumjonbatterier som oftast används i elektriska personbilar. Men tekniken har fördelar exempelvis i gaffeltruckar.

Publicerad 2020-04-02 12:35

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts