Babyshop köper Lekmer - blir miljardföretag

(Bild: Babyshop) Marcus och Linn Tagesson startade babyshop för elva år sedan. (Bild: Babyshop) Marcus och Linn Tagesson startade babyshop för elva år sedan.

Näthandlaren Babyshop blir ett miljardföretag efter köpet av Lekmer. Affären ska slutföras före halvårsskiftet. Hur integrationen ska ske är inte klart. Företagen har varsin automatiserad distributionscentral i Jönköping och i Arlandastad.

Försäljningen av Lekmer är en del av Qliro Groups strategi att koncentrera sig på sina kärnområden. Det är finansiella tjänster, marknadsplatsen Cdon, och modenäthandeln Nelly.

Lekmer är Babyshop Sthlm Holding AB:s fjärde uppköp sedan man startade för elva år sedan. Affären innebär också att omsättningen ökar från 700 till 1200 miljoner kronor. Sortimentet breddas också till leksaker, från att tidigare främst varit inriktat på barnmode och babyartiklar.

Företaget startades för elva år sedan av Marcus Tagesson, idag vd och styrelseordförande, och hans fru Linn Tagesson. Idag har man starka delägare som Verdane Capital och Net Departo Group.

Affären med Lekmer värderas till 90 miljoner kronor. Enligt ett pressmeddelande om affären är transaktionen villkorad av att en nyemission om minst 150 miljoner genomförs i Babyshop. Affären bedöms vara klar senast vid halvårsskiftet.

Hur sammanslagningen av ska gå till och varifrån distributionen ska ske i framtiden har ännu inte offentliggjorts. Babyshop driver logistiken i egen regi i en anläggning i Torsvik i Jönköping. Lekmer anlitar Schenker för driften av distributionscentralen i Arlandastad.

– Vi arbetar intensivt med integrationsplanen, säger Marcus Tagesson. Men i övrigt ger han inga kommenterar om planen.  På en fråga om man överhuvudtaget behöver slå samman de båda distributionscentralerna så ger han en bekräftelse på att man åtminstone på sikt vill göra en sammanslagning.

– Generellt sett så ger samordnade logistikflöden fördelar.

Babyshop har en automatiserad distributionscentral med ett 30-tal fast anställda. Automationslösningen består av ett lådlager av typen Autostore. Lagret är på 22 000 kvm, hyrs av NREP och det finns en möjlighet att bygga ut med lika mycket till, säger Marcus Tagesson.  

Lekmer är jämngammalt med Babyshop. För drygt två år sedan flyttade man till distributionscentralen i Arlandastad med Schenker Logistics som tredjepartslogistiker. Lekmers distributionscentral är också högt automatiserad. Det är en av de första anläggningarna som använder Swisslogs robotlösning Carry Pick, där mobila lagerhyllor köas upp vid bemannade plockstationer.

Lekmer har tecknat ett flerårigt avtal med Schenker om driften av distributionscentralen. Varken Schenker eller Lekmer gör några kommentarer om vad som kommer att ske med det kontraktet. Det är ingen djärv spekulation att den frågan spelar en viktig del i arbetet med integrationsplanen.

Under det senaste två åren har Lekmer brottats med problem med sin logistik. I årsredovisningen för 2016 står: ”Lekmer tyngdes under året av operationella utmaningar kopplade till lagerverksamheten, vilket medförde höga varuhanteringskostnader. ”

I ett tidigare nummer har Transportnytt beskrivit hur Lekmers tidigare flytt och byte av distributionscentral blev mer komplicerad än förväntat.

Mats Udikas

Publicerad 2017-05-04 08:13

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts