Babyshop automatiserar distributionscentralen

(Bilder: Babyshop) I Jönköping får robotar bära barnkläder.   (Bilder: Babyshop) I Jönköping får robotar bära barnkläder.

Svenska e-handelsföretaget Babyshop.com skaffar 20 000 kvadratmeter lager i Jönköping. De kommer bland annat att rymma en Autostoreanläggning med 50 000 backar.

Babyshop har vuxit mycket snabbt, bland annat genom förvärv i andra länder, och säger sig ha haft närmare 600 miljoner kronor i omsättning under det räkenskapsår som avslutades i april. Idag finns butikssajten i versioner på åtta språk inklusive kinesiska.

Det är för att svara mot den globala ambitionen som företaget nu etablerar vad som ska vara ett starkt centrallager. Det läggs i Jönköping, samma ort som tidigare men en ny anläggning. Det logistiska huvudnumret blir ett automatiserat lager av modell Autostore, från norska Element Logic, med 50 000 backar, 18 portar för plockare och 70 robotar. Huset ska inledningsvis rymma 20 000 kvadratmeter, men ha möjlighet att byggas ut till 40 000.

Autostoreanläggningens dimensioner kan ställas i relation till den mindre som Swedol har i Örebro, med 28 000 backar, och den större som XXL har i samma stad, med 120 000 backar.

Marcus Tagesson, som grundade Babyshop tillsammans med sin fru Linn 2006, säger till sajten Ehandel.se att flytten planeras vara avklarad i oktober, och att allt då ska vara i full drift i de nya lokalerna.

– Det är ett system som passar oss mycket bra och kommer öka effektiviteten på processerna med upp till fyra gånger för oss, säger han till Ehandel.se apropå Autostore.

Enligt sajten Breakit uppger Marcus Tagesson att anläggningen höjer företagets leveranskapacitet från 2 500 order per dag till 10 000.

Till styrelseledamöterna i Babyshop hör Lars-Göran Ahlberger, en av huvudpersonerna bakom den svenska logistikbranschens ävenledes snabbväxande bemannings- och entreprenadföretag Logent.

I en emission i vintras tog Babyshop in 85 miljoner kronor i kapital.

Publicerad 2016-05-18 15:44

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov