Axfood laddar för stor lagersatsning

2023 ska dagens Dagablager i Jordbro ersättas av en högautomatiserad storanläggning med stöd även för e-handelsplocket. (Bild: Axfood) 2023 ska dagens Dagablager i Jordbro ersättas av en högautomatiserad storanläggning med stöd även för e-handelsplocket. (Bild: Axfood)

Dagligvarujätten Axfood viker 2 miljarder kronor för en ny högautomatiserad lageranläggning i Stockholmsområdet, att stå färdig 2023. Den ska serva både butiker och hemleveranskunder. Men även på kortare sikt samlas skilda plockverksamheter inom koncernen till färre och effektivare lokaler.

Det var vid publiceringen av kvartalssiffror på onsdagen som Axfood berättade för sina aktieägare att investeringen i ett stockholmskt jättelager är på gång. 400–600 miljoner extra kronor per år, i fyra år, ska resultera i ett högt automatiserat lager för leveranserna både till butiker och konsumenter. I Axfood ingår bland annat butikskedjorna Hemköp och Willys, samt e-handlarna Mat.se och Middagsfrid.

Den nämnda pengen uppges inte inkludera några byggkostnader för fastigheter. I relation till Icas planerade e-handelsanläggning i samarbete med den brittiska teknikleverantören Ocado – vilket budgeterats till 600 miljoner kronor – framstår alltså Axfoods projekt som mer än tre gånger större.

Avtal är ännu inte påskrivna, så ännu gör Axfood inga förutsägelser om precis plats, leverantörer eller tekniklösningar.

Även närmare i tiden genomför Axfoods logistikdel Dagab flyttar som ska effektivisera det hela. I Jönköping flyttas färskvarulagret till nybyggda lokaler i logistikområdet Torsvik. Axfoods pressansvarige Claes Salomonsson uppger för Transportnytt att den nya anläggningen där invigs senare i år, och att den under 2019 kommer att automatiseras till en del.

Aktuellt är också att konsumentplocket i Stockholm håller på att samlas ihop för de skilda verksamheterna i koncernen, till en lokal i Årsta. Claes Salomonsson beskriver det sammanfattningsvis som en modern men manuell logistikanläggning. Verksamheten där väntas sättas i drift under första halvan av 2019.

Alexander Kristofersson

Publicerad 2018-10-25 11:16

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov