Autostore i Swedols nya logistikcentrum

(Foto: Mats Udikas) Sven-Åke Carlsson på Element Logic demonstrerade Autostore på mässan Logistik och Transport. De rödsvarta hanteringsrobotarna syns i bakgrunden. (Foto: Mats Udikas) Sven-Åke Carlsson på Element Logic demonstrerade Autostore på mässan Logistik och Transport. De rödsvarta hanteringsrobotarna syns i bakgrunden.

Swedol, som säljer förbrukningsvaror till industrin, flyttar in i sitt nya logistikcentrum i Örebro i juli. Anläggningen blir den första i landet med ett robotiserat lådlager av typen Autostore. Element Logic har haft ansvaret för automation och lagerhanteringssystem.

I juli flyttar Swedol in i sitt nya logistikcentrum i Örebro. Logistikcentrumet kommer att försörja kedjans närmare 50 butiker i Sverige och Norge. Det kommer också att användas för distanshandel. Det nya logistikcentrumet är på 18 500 kvm och har en byggnadshöjd på omkring 12,5 meter.

En kombination av automatiserat plock, ”goods-to-man” och manuellt plock i konventionella hyllor och pallställ kommer att användas. Swedol har såväl arbetskläder som förbrukningsvaror för industrin på programmet. Det betyder en stor spännvidd på varorna. Företagets logistikcentrum blir först i Sverige med Autostore. Det är ett automatlager som gör det möjligt att bygga kompakta lagersystem.

Lådorna som används som lastbärare är staplade på varandra. Hjulförsedda robotar hämtar fram lådorna till plockstationer. Robotarna arbetar uppifrån och hissar upp lådorna som beställts av systemet och transporterar dem till plockstationerna.

Autorstore-anläggningen hos Swedol består av drygt 18000 lastbärare, var och en tar 30 kg. Systemet har fem plockstationer och 17 robotar som sköter hanteringen. Systemet har en teoretisk kapacitet att ta fram och presentera 500 lastbärare i timmen per plockstation.

Systemet tar upp en golvyta på ca 22 x 23 meter. Höjden är drygt 6 meter, vilket ger plats för en stapel med 16 lådor. Logistikcentrumet rymmer dessutom 20 000 pallplatser som används som buffert, och för manuellt plock med truck.

Det manuella plocket är röststyrt, traditionella truckdatorer med teckenfönster används inte. Samma programvara för lagerhantering (WMS) utnyttjas för både Autostore och för det  manuella plocket. Element Logic, som är det norskägda bolaget bakom Autostore, har även levererat lagerstyrningen.

Autostore har funnits på marknaden under en tid. Det är ett alternativ till lagerautomater och kranlager för lådor (miniload). Elektronikdistributörer var först med att använda lösningen, men idag används det inom ett flertal branscher.

Totalt har omkring 25 anläggningar med Autostore hunnit installeras i Europa. De flesta har installerats av Element Logic. Även Swisslog har återförsäljaravtal för lösningen.

Publicerad 2012-05-31 16:22

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts