Autonomt och eldrivet containerfartyg på jungfruresa

Yara Birkeland ska sättas i trafik 2022.  Foto: Yara Yara Birkeland ska sättas i trafik 2022. Foto: Yara

Världens första eldrivna och självgående containerfartyg Yara Birkeland har gjort sin jungfruresa i Oslofjorden. Fartyget ska sättas i trafik 2022.

Vid premiärturen den 19 november deltog bland annat Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Svein Tore Holsether, vd för rederiet Yara. 

– Vi är stolta över att kunna visa upp världens första helt elektriska och självgående containerfartyg. Fartyget kommer årligen att minska koldioxidutsläppen med tusentals ton och ersätta 40 000 resor med dieseldrivna lastbilar, säger Svein Tore Holsether, vd för Yara, i ett pressmeddelande.

Yara Birkeland är ett samverkansprojekt mellan rederiet Yara och teknikföretaget Kongsberg Group. Fartyget är byggt vid varvet Vard och har fått ekonomiskt stöd på upp till 133,5 miljoner norska kronor från det norska statliga företaget Enova. 

Härnäst väntar en längre testperiod av tekniken som ska göra fartyget självgående, innan det slutligen kan klassas som ett autonomt, helelektriskt containerfartyg.

– Den här dagen har vi sett fram emot länge. Yara Birkeland ska transportera mineralgödsel mellan Porsgrunn och Brevik och kommer att bidra till betydande utsläppsminskningar, säger Svein Tore Holsether och fortsätter: 

— Detta är ett utmärkt exempel på grön omställning i praktiken, och vi hoppas att fartyget kommer att bli starten på en ny typ av utsläppsfria containerfartyg. Det finns många platser runt om i världen med överbelastade vägar som kommer att dra nytta av en högteknologisk lösning som den här. 

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-22 10:22 Uppdaterad måndag, 22 november 2021 10:24

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021