Arlanda och Gävle får första elvägarna

(Bild: Scania) Här gör Scania och Siemens gemensamma tester inför satsningen på en elväg utanför Gävle. (Bild: Scania) Här gör Scania och Siemens gemensamma tester inför satsningen på en elväg utanför Gävle.

Ett elspår i marken från Arlanda flygplats till Rosersbergs logistikområde ska bli verklighet, för att driva ellastbilar. Och utanför Gävle ska lastbilarna drivas från luftledning med teknik från Siemens.

Sedan i fjol har fyra leverantörer varit kvar i den stegvisa upphandlingsprocess som Trafikverket drivit i samarbete med Vinnova och Energimyndigheten. De som nu får åka hem är Scania/Södertälje kommun respektive Volvo/Göteborgs stad. Från början fanns elva intresserade leverantörer.

Denna sista fas i testprojektet innebär att tekniken ska prövas i verklig miljö. Syftet är att få kunskap om hur vägarna fungerar och om tekniken är användbar, enligt Trafikverket. Försöken ska vara klara 2018.

Projektet vid Arlanda drivs av ett konsortium med bland annat NCC och företaget Elways som intressenter. Projektet i Gävle har Region Gävleborg som huvudman, men med i laget finns både Siemens och Scania såväl som en rad stora industriföretag med lokal närvaro.

Transportnytt har skrivit en hel del om projekten tidigare, se bland annat länkarna nedan.

 

E-mail:
Publicerad 2015-06-05 17:29 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!