Örjan Frid blir interims-vd på Apotekstjänst

Örjan Frid tar som interims-vd över ledningen i Apotekstjänst. (Bild: Apotekstjänst) Örjan Frid tar som interims-vd över ledningen i Apotekstjänst. (Bild: Apotekstjänst)

Örjan Frid har tillsatts som ny vd i Apotekstjänst, han har bland annat varit vd på Eniro. Ove Käll som tidigare var anställd av bland annat Apoteket och Mediq blir samtidigt operativ chef för verksamheten Försörjning i Apotekstjänst. (NY VERSION)

Örjan Frid kommer att leda hela Apotekstjänst, inledningsvis med särskilt fokus på logistikhantering av material till regioner och sjukhus, uppges det i pressmeddelandet från Apotekstjänst. Örjan Frid har varit vd på Eniro i drygt tre år och har sedan tidigare erfarenhet av korta ledningsuppdrag som interims-vd,

Samtidigt tillsätts Ove Käll som operativ chef för Försörjning i Apotekstjänst. Enligt pressmeddelandet från företaget har han  stor erfarenhet av att hantera och leda komplicerade logistikprocesser. Ove Käll var anställd som vd på logistikföretaget Mediq fram till 2013. Mediq hade tidigare det uppdrag som nu Apotekstjänst övertagit. Han har också arbetet i ledningen för Apoteket AB och Oriola-KD.

Apotekstjänsts tidigare vd Tomas Hilmo fortsätter som verksamhetschef för läkemedelshanteringen i företaget. Han lämnade vd-posten i på egen begäran. Apoteksbolagets styrelse har publicerat ett uttalande där man beklagar att det uppstått missförstånd kring avgången och skriver bland annat att den är "mycket glad över att Tomas Hilmo nu förklarat att han är beredd att fortsätta att leda bolagets dosdispenseringsverksamhet."

Sveriges Radio Ekot uppger att att det pågått utredningar av svinn av narkotikaklassade läkemedel från Apotekstjänst sedan 2016. Det kan leda till att företaget riskerar att tappa sitt tillstånd att hantera läkemedel.

– Det skulle vara mycket allvarligt, sa Örjan Frid i en intervju med Ekot på fredagen. Enligt honom har företaget infört en rad åtgärder för att stoppa svinnet.

– Nu väntar vi på att Läkemedelsverket ska komma till oss och inventera och titta på vad vi har gjort.

Tidigare under veckan har Apotekstjänst träffat sina uppdragsgivare Varuförsörjningen och Varuförsörjningsnämnden för att försöka hitta en lösning på leveransproblemen. Under mötet kom man överens om att anlita fler leverantörer parallellt med Apotekstjänst ”för att minska belastningen”.

 

Mats Udikas

Publicerad 2019-10-22 18:11

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna